вівторок, 12 травня 2020 19:13

Бензин буде дешевим кілька місяців після карантину

Бензин буде дешевим кілька місяців після карантину
Ціни на пальне триматимуться на низькій позначці. Фото: auto.24tv.ua

У більшості українських автозаправних станцій протягом весни 2020 року подешевшало пальне. Так, А-95 можна придбати вже за 23.90 грн за літр, а на деяких АЗС вартість бензину опустился взагалі нижче 20 грн за літр.

У чому причина і як це залежить від карантину допоміг розібратися Gazeta.ua Сергій Куюн, директор ТОВ "Консалтингова група А-95".

Ціна на пальне впала через здешевшання нафти. І, якщо вартість на нафту впала в рази, то чому пальне здешевіло лише на 6 гривень?

Справа у тому, що ціна на бензин у Європі, зокрема, в Україні не на 100% складається з нафти. Частка нафти на закупівельну вартість пального становить 35%. Якщо ми беремо вартість бензину на популярних заправках 24 грн за літр, то нафтова частка тут коштуватиме близько 8,4 грн.

Що ще формує ціну?

45% вартості пального - податки. 20% йде на витрати та прибуток. Якщо ми беремо вартість бензину по 24 грн, то на податки піде близько 10,8 грн, а на витрати - 4,8 грн. І так з кожного літра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українське автовиробництво зменшилося на 24%

Є заправки, які 95-й бензин продають по 18 грн. Чому так дешево? Їм можна довіряти?

Можуть бути питання і до бензину за 25, так і до бензину за 18 гривень. На сьогодні популярні заправки типу WOG чи OKKO створюють програми лояльності для своїх клієнтів. Так, я, наприклад, можу щоранку заходити в додаток АЗС і дивитися, по якій ціні для мене буде бензин сьогодні. Учора в мене був дисконт 4 гривні, і міг придбати бензин за 19.9 грн. Що то за бензин, який продається всім по ціні 18 грн - невідомо. Чи сплачені з нього податки, теж ніхто не знає. Тому робити висновки щодо довіри важко, оскільки перевірити якість важко.

Як визначитися, наскільки об'єктивною є ціна на пальне і чи не варто їхати шукати АЗС, де дешевше/дорожче?

Аби зрозуміти, наскільки об'єктивною є вартість пального, ми маємо порівняти у відсотках наше ціноутворення на нафту і ціноутворення в країнах Європи.Бо і Україна, і європейські країни дуже схожі у плані нафтозабезпечення. Так, з початку року у Європі нафта і паливо подешевшало на 35%. І у нас вартість впала на таку ж позначку. Але брати треба у валюті і без податків, оскільки у кожній країні сплати у бюджети відрізняються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Анонсували потужний кросовер-електрокар Skoda Enyaq iV

Скільки протримаються занижені ціни на пальне?

Це повністю залежить від того, що відбуватиметься у світі. По-перше, нам треба знати, коли закінчиться карантин, коли відновлять авіаперельоти, коли зафункціонує громадський транспорт. Бо таким низьким цінам ми маємо завдячувати саме карантину, через який впало споживання нафтопродуктів.

Як українцям скористатися тим, що зараз низькі ціни? Можливо, накупити повно пального, залити його у 200-літрові діжки й сформувати із цього запаси?

Нічого робити не треба. В Україні на сьогодні величезні запаси пального. Тож не варто боятися різких стрибків цін на пальне - після карантину кілька місяців протриматються низькі ціни. Підвищуватимуть поступово. Можна, звичайно, робити запаси, але тут вже виникне питання безпеки. І дешевше буде купувати по потребі,а не обладнувати додатково місця для правильного зберігання нафтопродуктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Nissan залишається: плітки про вихід компанії з європейського ринку виявилися неправдою

Цього дня у 2003 році із конвеєра на Запорізькому автозаводі зійшли перші екземпляри нових моделей Opel — Corsa, Astra і Vectra.

Opel Vectra — середньорозмірні чотирьох-п'ятидверні п'ятимістні легкові седани, ліфтбеки і універсали німецької компанії Opel. Перші моделі почали створювати ще у 1988 році, проте в Україні їх виробництво розпочалося лише у 2003-у, і це вже було третє покоління авто. Закінчили їх випускати у 2008 році.

Зараз ви читаєте новину «Бензин буде дешевим кілька місяців після карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути