середа, 11 квітня 2012 14:11

Банки оголосили війну недобросовісним позичальникам

 

Група іноземних банків, які інвестували в українську економіку сотні мільйонів доларів, звернулася до керівництва Генпрокуратури, СБУ, МВС і Податкової служби із закликом розібратися з платоспроможними громадянами, які ухиляються від обслуговування боргових зобов'язань.

Серед них у списку є бізнесмен Анатолій Кіпіш. У підприємця, окрім алкогольного сектора, є проблеми з банківськими кредитами. Ціла низка банків та іноземних підприємств-постачальників, серед яких "ОТП Банк", "Райфайзенбанк Аваль", "СЕБ Банк", "Укрсоцбанк", не дочекалися повернення своїх коштів.

Користуючись репутацією серйозного бізнесмена, він взяв банківські кредити на розвиток одного зі своїх підприємств (хмельницького ТОВ "Хекро Пет Лтд"). В 2007-2008 роках і тільки "Хекро Пет Лтд" отримало від банків кредитів на суму більше 30 млн. дол.

Іноземні-банкіри кажуть, що при цьому використовувалися "шахрайські схеми, продажний адмінресурс, корупційні зв'язки в судових, правоохоронних та контролюючих органів".

На сьогоднішній день Кіпіш і його партнери вивели ключові активи ТОВ "Хекро Пет Лтд". Вони фіктивно перепродали нерухомість і виробничі лінії компанії "Сіріус Екстружен". При цьому "Сіріус Екстружен" зареєстрована за однією адресою з "Хекро Пет Лтд", а засновником нового власника до 2009 року був все той же Анатолій Кіпіш. Назва теж схожа - ТОВ "Хекро Трейд".

Виходить, що заставне майно "Хекро Пет Лтд" тепер перебуває в користуванні "Сіріус Екстружен", керівництво якої не допускає представників банків до перевірки наявності та стану застав. Єдиний виробничий комплекс боржника відчужений, а саме підприємство-"пустишка" готується до банкрутства.

Доказом спланованої підготовки ТОВ "Хекро Пет Лтд" до фіктивної процедури банкрутства є судові справи № 5004/1714/2011 і № 13/362-10, розгляд яких відбувся в Господарському суді Дніпропетровської області.

Позивачем в цих справах є ТОВ "Науково-виробниче підприємство "Універсал". Загальна заборгованість "Хекро Пет Лтд" перед НПП "Універсал" нібито становить 481 млн. грн. Виникла вона у зв'язку з несплатою цінних векселів.

Представником позивача, а саме тим, хто стягував заборгованість з "Хекро Пет" в Дніпропетровську, є Олександр Гладій. Водночас він є адвокатом Анатолія Кіпіша в Печерському районному суді столиці, і намагається скасувати постанову слідчого відділу РУ ГУ МВС України в м. Києві про порушення за заявою одного з банків кримінальної справи за фактом шахрайства в особливо великих розмірах.

Виходить, що від імені обох компаній (Хекро Пет Лтд "і НВП" Універсал ") в судах виступає одна і та сама людина. "Хекро Пет" можуть обтяжити фіктивними зобов'язаннями, порушити справу про банкрутство та реалізувати заставне майно всупереч інтересам реальних кредиторів.

Таким чином, отримавши в банківських установах кошти на загальну суму понад 240 млн. грн., група на чолі з Анатолієм Кіпішем продовжує використовувати заставне майно.

Що стосується позиції правоохоронних органів, то численні звернення банків до правоохоронних органів Дніпропетровської та Хмельницької областей (де зареєстровані підприємства) не призвели до належної реакції. На їхні скарги найчастіше виносилися постанови про відмову в порушенні кримінальних справ. Водночас вони скасовані судами і направлені на додаткову перевірку.

Тому банки звернулися зі спільним зверненням безпосередньо до керівників відповідних силових відомств.

Зараз ви читаєте новину «Банки оголосили війну недобросовісним позичальникам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути