субота, 30 квітня 2011 15:37

Азербайджан хоче щорічно поставляти в Україну 5 млрд куб. м газу

Азербайджан хоче щорічно поставляти в Україну 5 млрд куб. м газу

Азербайджан готовий щорічно поставляти в Україну 5 млрд куб. м газу для споруджуваного в Одесі терміналу з прийому зрідженого газу (СПГ-терміналу), повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко.

"Вчора (28 квітня) були досягнуті домовленості між президентом нашої країни Віктором Януковичем і президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим про постачання 5 млрд куб. м зрідженого газу через термінал в Одесі в нашу газотранспортну систему", - сказав він в ефірі програми "Велика політика" на телеканалі Інтер пізно ввечері в п'ятницю.

За його словами, досягнення таких домовленостей є серйозним кроком забезпечення диверсифікації поставок газу в країну, воно дозволить активізувати роботи з будівництва терміналу.

"Основна проблема - це ресурсна база. Вчора вона була вирішена нашим президентом, і я тепер впевнений, що мине три роки - і ми будемо отримувати зріджений газ з Азербайджану", - зазначив міністр.

Як повідомлялося, в ході спільної з Януковичем прес-конференції в Баку 28 квітня Алієв заявив, що Азербайджан прагне розширити географію поставок зрідженого газу.

Ще раніше країни підписали меморандум про співробітництво в організації поставок зрідженого газу. Спорудження СПГ-терміналу обсягом 10 млрд куб. м на чорноморському узбережжі України планується завершити в 2014 році. Роботи координує держпідприємство Національний проект LNG-термінал. Розробка ТЕО терміналу має бути завершена влітку 2011 року.

Остаточна вартість будівництва ЗПГ-терміналу стане відома тільки після розробки ТЕО. Разом з тим, за попередніми оцінками, будівництво самого терміналу обійдеться в $ 0,75-1 млрд, облаштування інфраструктури - в $ 170-360 млн, врізка в газотранспортну систему (ГТС) - $ 100-460 млн.

Вартість облаштування інфраструктури і врізки в ГТС буде сильно залежати від вибору конкретного майданчика. Крім того, Україна вивчає можливість будівництва власного танкерного флоту для забезпечення роботи терміналу. Раніше повідомлялося, що в березні цього року підприємствами ДК "Укргазвидобування" вироблено 19,4 тис т. зрідженого газу, що на 2,2 тис т (13%) більше ніж у березні 2010 року.

Зараз ви читаєте новину «Азербайджан хоче щорічно поставляти в Україну 5 млрд куб. м газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути