Ексклюзиви
четвер, 25 липня 2019 21:10

Автогаз подорожчає: коли чекати на ріст ціни

Автогаз подорожчає: коли чекати на ріст ціни
Раніше щороку споживання автогазу в Україні зростало на 25-28%. Цьогоріч темпи зростання склали у середньому 5%. Фото: Depositphotos

Автогаз дешевий через низьку закупівельну ціну палива у червні. Також впливає курс валют, розповів Gazeta.ua аналітик "Консалтингової групи А-95" Артем Куюн.

"Україна завозить автогаз із Росії та Казахстану. Щомісяця купує близько 140 тисяч тонн. У травні з'явилися новини, що влітку буде скорочення поставок. Тому трейдери закупили більше автогазу. Це при тому, що у нас з початку року на ринку вже був надлишок. У червні дійсно відбулося скорочення поставок, але не значне. У липні ж автогазу приїхало ще більше, адже дійшли червневі затримки. Зараз маємо потужний надлишок палива", - пояснює експерт.

За його словами, імпортний газ, який купує Україна, коштує дорожче, ніж його продають на внутрішньому ринку.

"Для кінцевого споживача - це не погано. Однак трейдери отримують збитки. Щоб компенсувати втрати, вони скорочуватимуть закупки. Автогаз почне дорожчати при найменших змінах на ринку. Вже зараз він коштує дешевше обґрунтованого рівня. Найближчі два тижні можлива корекція ціни до 13 гривень за літр", - каже Артем Куюн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому бензин подешевшав

Раніше щороку споживання автогазу в Україні зростало на 25-28%. Цьогоріч темпи зростання склали у середньому 5%.

"Не думаю, що машин на автогазі стало більше. Просто почали частіше їздити на довгі відстані. Водночас в Україні порівняно з іншими європейськими країнами автогазу споживають менше", - резюмував експерт.

За останні 2 тижні автогаз подешевшав на 65 коп./л, або на 5%. Востаннє автогаз коштував 12,5 грн/л у середині березня 2019-го.

Зараз ви читаєте новину «Автогаз подорожчає: коли чекати на ріст ціни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути