Ексклюзиви
пʼятниця, 23 квітня 2021 15:31

Аудит Covid-фонду виявив порушень майже на пів мільярда

Аудит Covid-фонду виявив порушень майже на пів мільярда
Аудит використання коштів Covid-фонду потрібно було провести до кінця березня 2021-го. Фото: pixabay.com

За підсумками перевірки використання коштів Covid-фонду 2020 року Державна аудиторська служба виявила фінансові порушення на суму 406,8 млн грн, які призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму 114,4 млн грн.

Служба також виявила проблемні питання та недоліки у витрачанні коштів, які вплинули на ефективність використання понад 25,5 млрд грн, пише LB.ua.

"Зокрема, замовники допускали порушення під час планування закупівель, визначення їхньої потреби в закупівлі й складанні тендерних документів. У результаті це призвело до неефективного використання коштів із Фонду Covid-19. Замовники уклали 130 договорів на загальну суму 137,3 мільйона гривень за браком документів щодо обґрунтування визначення потреби закупівлі", - зазначає Держаудитслужба.

Аудит використання коштів Covid-фонду потрібно було провести до кінця березня 2021-го. Зараз перевірили використання коштів фонду в розмірі 44,5 млрд грн, тобто 66,9% загальної суми витрачених коштів. Загальний обсяг спецфонду станом на 31 грудня 2020 року становив 81 млрд грн, а виділено з нього після відповідних постанов Кабміну було понад 78 млрд грн. Загалом Держаудитслужба провела 962 заходи держконтролю, із яких чотири державних фінансових аудити, 280 ревізій, 457 перевірок закупівель і 221 моніторинг процедур закупівель.

Отже, 830 закупівель провели з процедурними порушеннями. У 182 випадках такі порушення вплинули на результати закупівель на загальну суму понад 31 млрд грн. Замовники не відхилили учасників торгів, пропозиції яких не відповідали вимогам тендерної документації. У результаті неправомірно обрали таких учасників переможцями. Також виявили факти невиконання замовниками вимог щодо максимальної економічності використання коштів. Через це неефективно використали гроші з фонду на суму 273,5 млн грн. Деякі замовники не врахували, що операції з придбання певних товарів, робіт і послуг коштом фонду звільняються від сплати ПДВ, через що переплатили 1,2 млн грн. Установлені випадки неякісного виконання підрядниками умов укладених договорів. Зокрема, завищили вартість виконаних ремонтно-будівельних робіт, що призвело до фінансових втрат на 78,9 млн грн.

Держаудитслужба встановила, що загалом у замовників функціонує система планування закупівель і ведеться документація відповідно до вимог законодавства, але не на достатньому рівні.

Замовники здатні ефективно здійснювати закупівлі, але в поодиноких випадках вони не здійснили належне порівняння цін на ринку під час вибору контрагентів. У результаті цього неефективно використали кошти на придбання товарів, робіт і послуг на суму 273,5 млн грн. За результатами проведених перевірок ініційовані заходи щодо притягнення до адміністративної відповідальності 95 посадових осіб, які допустили порушення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінінфраструктури зазіхнуло на мільйони з Covid-фонду

У квітні 2020-го в бюджеті створили Фонд боротьби з коронавірусом. Його обсяг планувався на рівні 64,7 млрд грн. Ці кошти планували направляти на пріоритетні напрями протидії поширенню коронавірусу. Однак у червні Верховна Рада проголосувала за зміни в держбюджет, дозволивши у такий спосіб витрачати кошти з Covid-фонду на ремонт доріг.

Торік Кабінет міністрів виділив з Фонду боротьби з Covid-19 Міністерству внутрішніх справ, яким керує Арсен Аваков, 2,7 млрд грн на доплати для силовиків, зайнятих в боротьбі з коронавірусом.

Зараз ви читаєте новину «Аудит Covid-фонду виявив порушень майже на пів мільярда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути