вівторок, 22 травня 2012 14:19

Арбузов розповів МВФ про стабільну гривню, низьку інфляцію та зростання ВВП

Арбузов розповів МВФ про стабільну гривню, низьку інфляцію та зростання ВВП
Арбузов переконаний, що Україна досягла значних успіхів у макроекономічній сфері. Фото: bank.gov.ua

У понеділок, 21 травня, відбулася робоча зустріч голови Національного банку України (НБУ) Сергія Арбузова з представниками європейського департаменту Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Про це повідомила прес-служба Нацбанку.

Під час зустрічі Арбузов зазначив, що співпраця з МВФ залишається стратегічним завданням України та ознайомив присутніх з основними напрямами роботи НБУ.

"У своїй промові Арбузов акцентував увагу представників Європейського департаменту МВФ на тому, що на сьогодні Україна досягла значного прогресу в реалізації комплексної стратегії реформ, ініційованої президентом України", - йдеться у повідомленні прес-служби.

За словами глави НБУ, у 2011 році Україна досягла значних успіхів в макроекономічній сфері.

Як зазначили в НБУ, уже другий рік поспіль рівень інфляції демонструє мінімальні історичні рекорди: так, у 2011 році показник рівня інфляції не перевищив 4,6%, а в 2012 – 0,6% у квітні в річному вимірі.

"Базова інфляція в річному вимірі також знижується вже вісім місяців поспіль, і наразі вона становить 4,7%. Інфляційні очікування підприємств наблизилися до мінімального рівня за останні шість років. Також зростає ВВП: +4,2% у 2010 році, +5,2% у 2011 році та +1,8% за чотири місяці 2012 року", - зауважив Арбузов.

Крім того, голова НБУ зазначив, що на сьогодні обмінний курс залишається стабільним, що обумовлено ринковими факторами, а частка участі Національного банку України на валютному ринку з початку року становить 1,6%. Крім того, Арбузов звернув увагу присутніх на той факт, що протягом останніх трьох місяців зростають міжнародні резерви, і їх зростання має не борговий характер, а Україна продовжує виконувати усі зовнішні зобов'язання.

"Державний борг України скоротився до 36% ВВП з 39,9% ВВП на початок 2012 року. Також спостерігається покращення стану платіжного балансу, сальдо якого в березні поточного року повернулось до позитивних позначень. Ми спостерігаємо зниження дефіциту поточного рахунку до 3,4% ВВП у першому кварталі поточного року порівняно з 4,1% за аналогічний період минулого року", - сказав голова НБУ.

Арбузов зауважив, що покращення спостерігається і в діяльності самих банків: зростають загальні активи банківської системи, статутний капітал банків, спостерігається збільшення об'ємів кредитів, у тому числі і в економіку держави. Загалом довіра населення до банків зростає, збільшується кількість депозитних вкладів населення, а банківська система за чотири місяці поточного року продемонструвала прибуток у розмірі 1,8 млрд. гривень (для порівняння – 7,7 млрд грн збитку в 2011 році).

Зараз ви читаєте новину «Арбузов розповів МВФ про стабільну гривню, низьку інфляцію та зростання ВВП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути