пʼятниця, 10 листопада 2017 13:20

Apple запідозрили в ухилянні від сплати податків

Apple запідозрили в ухилянні від сплати податків
Apple оплатила податку лише 25 мільйонів євро, що ніяк не співвідноситься із заробленими компанією мільярдами доларів. Фото: КиевПравда

Завдяки "Документам райських островів" з'явилась інформація, що Apple перевела свої активи на офшорний острів Джерсі. Це сталося після того, як Ірландія перекрила будь-які можливості не сплачувати податки.

Головний редактор німецького видання Süddeutsche Zeitung Вольфганг Крах написав листа директору Apple Тіму Куку, в якому звинуватив його у лицемірстві, повідомляє "Медуза".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Продам нирку, щоб купити це диво" - найцікавіше з обговорення нового iPhone

"iPhone не лише змінив світ, але зробив це швидше, ніж інший винахід. Однак це не звільняє компанію від сплати податків", - зауважує Крах.

Apple давно звинувачують в ухилянні від сплати податків. Проте 2013 року Тім Кук запевнив, що компанія не має таких проблем і не зберігає кошти на карибському острові.

У листі Вольфганг Крах наводить дані про дохід Apple. З 2010-го по 2017 рік у середньому дві третини коштів компанія отримала за межами США. При цьому на зароблені десятки мільярдів доларів наклали від 1 до 7% податку.

"Apple оплатила податки лише 25 мільйонів євро, що ніяк не співвідноситься із заробленими компанією мільярдами доларів", - наголосив Крах.

Також редактор цікавиться тим фактом, навіщо Apple просила юридичну фірму отримати гарантію влади про звільнення від податків від тієї чи іншої країни. Він вважає, що Тім Кук прагне зробити нульовий податок умовою для реєстрації Apple у будь-якій країні.

"Apple називає себе прозорою компанією. Якщо це правда, то не має сенсу мовчати. Чи все таки сенс мовчати є?" - неоднозначно запитав наприкінці листа Вольфганг Крах.

Навесні 2017 року учасники Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів та Центру розслідування корупції і організованої злочинності OCCRP, які торік оприлюднили проект Panama Papers, отримали доступ до нових документів: нове журналістське розслідування назвали Paradise Papers або "Документи з райських островів". Результати розслідування були опубліковані в неділю, 5 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Apple запідозрили в ухилянні від сплати податків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути