середа, 03 січня 2018 18:04

Апетити ростуть: Коломойський вимагає від України вже $5,5 млрд

Апетити ростуть: Коломойський вимагає від України вже $5,5 млрд
Міноритарні акціонери ПАТ "Укрнафта" у червні 2015 року подали позов до Стокгольмського арбітражу проти держави Україна. Фото: Банкрутство & Ліквідація

Претензії міноритарних акціонерів ПАТ "Укрнафта" до України збільшилися до $5,439 млрд.

У вересні 2017 року претензії міноритаріїв за поданим до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма позовом до України становили $4,7 млрд, пише "Інтерфакс".

За документом, усні слухання у арбітражі призначені на 19 лютого - 2 березня 2018 року.

Міноритарні акціонери ПАТ "Укрнафта" (кіпрські Littop Enterprises, Bridgemont Ventures, Bordo Management, які належать групі Приват Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова) у червні 2015 року подали позов до Стокгольмського арбітражу проти держави Україна.

На літо 2016 року сума позову складалася з $2,063 млрд, які міноритарії Укрнафти вимагали в рахунок втрати дивідендів. Ще $932 млн міноритарії вимагали в рахунок штрафних санкцій і $1,679 млрд через втрату вартості акцій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Криму схвалили продаж майна Коломойського

Кіпрські офшори Коломойського і Боголюбова стверджують, що існують 4 основні причини для позову до України. Це експропріація газу, видобутого Укрнафтою або покупка такого газу за заниженими цінами з боку НАК "Нафтогаз України" протягом декількох років.

Крім цього, зміна корпоративної структури ПАТ "Укрнафта" в результаті зміни кворуму для проведення Загальних зборів акціонерів з 60% до 50%. Також відсторонення осіб, призначених інвесторами, від управління Укрнафтою. Збільшення рентної плати за використання надр.

Юридичними підставами для позову називають порушення Україною своїх міжнародно-правових зобов'язань перед інвесторами.

НАК "Нафтогаз України" належить 50% +1 акцій ПАТ "Укрнафти". Групі компаній, пов'язаних з колишніми акціонерами Приватбанку, - близько 42% акцій.

Зараз ви читаєте новину «Апетити ростуть: Коломойський вимагає від України вже $5,5 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути