Ексклюзиви
пʼятниця, 19 серпня 2016 14:35

Антимонопольний комітет взявся за ринок добрив

Відомство вивчає перекіс цін на аміачну селітру і визнало монополізм на українському ринку карбаміду. Антимонопольний комітет України (АМКУ) продовжує розслідування на ринку міндобрив щодо завищення цін на аміачну селітру і підтвердив монопольне становище двох азотних підприємств групи Ostchem Дмитра Фірташа на ринку карбаміду.

Про це йдеться у відповіді відомства (повний текст див. Нижче) на запит Hubs щодо цінової ситуації на українському ринку міндобрив.

"За результатами проведеного Комітетом дослідження ринку аміачної селітри і за результатами розгляду заяви ВАТ" Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат ", яке використовує аміачну селітру для виробництва вибухових речовин, АМКУ в 2015 році розпочато справу за ознаками вчинення ТОВ "НФ Трейдінг Україна" порушення, передбаченого п. 2 ст. 50 і п. 1 ч.2 ст. 13 Закону України "Про захист економічної конкуренції", у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на загальнодержавному ринку аміачної селітри (нітрату амонію) шляхом встановлення таких цін реалізації аміачної селітри (нітрату амонію), які неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринку. На сьогоднішній день розслідування триває. Питання щодо обґрунтованості цін реалізації азотних мінеральних добрив на внутрішньому ринку і різниці цін реалізації на внутрішній ринок і на експорт є предметом збору і аналізу доказів у цій справі", - повідомили у відомстві.

Згідно держреєстру, бенефіціаром ТОВ "НФ Трейдінг Україна" є Дмитро Фірташ. У коментарі АМКУ також відзначається, що в ході дослідження ринку на підставі отриманої інформації була проаналізована постачальницько-відпускна політика основних його учасників, а "зазначена інформація на сьогодні долучена до матеріалів справи і є конфіденційною". "Питання співвідношення обсягів реалізації мінеральних добрив на експорт і на внутрішній ринок і обґрунтованості ціноутворення є предметом розгляду в рамках вищезгаданого розслідування", - додали в Комітеті.

Також у відомстві поінформували, що "за підсумками діяльності за 2014 рік і 11 місяців 2015 року підприємство в особі ПАТ" Азот "і ЗАТ" Сєвєродонецьке об'єднання "Азот" (вітчизняні виробники карбаміду, що входять в групу Ostchem Дмитра Фірташа - Ред.), має ознаки такого, що займає монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному ринку карбаміду ".

Як повідомлялося, 16 серпня українські аграрії звернулися до уряду України з відкритим листом, в якому виступили проти обмеження імпорту азотних добрив шляхом введення імпортних мит, і закликали скасувати вже діючі. Аграрні об'єднання також зажадали провести антимонопольне розслідування у зв'язку з тим, що внутрішні ціни на добрива вище експортних. За інформацією АМКУ, раніше аграрні компанії або їх об'єднання не зверталися з відповідними скаргами в Комітет.

 
 
 
Зараз ви читаєте новину «Антимонопольний комітет взявся за ринок добрив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути