пʼятниця, 14 жовтня 2011 10:29

"Якщо в Україні почнуть вирощувати більше овочів, зарплати зростуть до $600-700"

"Якщо в Україні почнуть вирощувати більше овочів, зарплати зростуть до $600-700"

Від приєднання України до зони вільної торгівлі з Євросоюзом виграє сільське господарство, харчова промисловість. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловив економіст Віктор Шевчук.

"На Львівщині є підприємство "Яблуневий дар". З наших яблук чавлять сік, концентрат везуть цистернами за кордон, а готові соки повертають в Україну. Бо з Польщі готовий продукт легше експортувати. У зоні вільної торгівлі таку ж нагоду отримає й українське підприємство", - наголосив він.

Експерт зауважив, що крім того пожвавиться виробництво побутової техніки: "Наші люди люблять придбати собі щось таке, чого ніхто не має. Словенці свого часу звичайний холодильник почали випускати у металевому корпусі. Усі кинулися купувати. Щось подібне може з'явитися й у нас".

"Виграє металургія і важке машинобудування. Спочатку буде гірше через зміну власників на металургійних підприємствах. Коли високі ціни на метал, вигідно продавати руду. Але щоб виробити металевий лист для автомобіля, потрібно оновлювати виробництво. Листів в Україні не роблять. Власник "Криворіжсталі" індус Лакшмі Міттал розвиває виробництво. А українські власники утримують футбольні клуби. Коли буде конкуренція в металургії, наш власник закине футбол і почне вкладати кошти в нові технології", - підкреслив Шевчук.

Економіст додав, що також зрушиться легка промисловість.

"Італійці взуття за 300 євро роблять вручну. Наші шкіру вивозять у Італію, а звідти привозять готове взуття. Як буде зона вільної торгівлі, італійські хлопці прийдуть працювати сюди", - наголосив він.

"Якщо в Україні почнуть вирощувати втричі більше овочів, зарплата підніметься доларів до 600–700. Отже, зросте купівельна спроможність, частково зупиниться навала українців у Європу. Там потрібна буде робоча сила лише в певному сегменті – по догляду за людьми похилого віку. Європі потрібні наші програмісти, а не молодь, яка приїхала до мами і тиняється по Неаполю. Нічого страшного, якщо програмістів виїде ще більше. Для хлопців це єдина можливість вирватися в люди", - зауважив експерт.

Про переваги і недоліки приєднання України до зони вільної торгівлі з Євросоюзом Віктор Шевчук розповідає у новому номері журналу "Країна" № 39 (92) за 14 жовтня 2011 року.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «"Якщо в Україні почнуть вирощувати більше овочів, зарплати зростуть до $600-700"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути