Ексклюзиви
четвер, 25 травня 2017 12:28

Якою має бути пенсія для українців - експерти

Якою має бути пенсія для українців - експерти
Солідарна пенсійна модель безнадійна / Фото: ZakNEWS

Пенсійна реформа, яку пропонує уряд, не кардинальна. Тільки наводить марафет. Таку думку Gazeta.ua висловив економіст Борис Кушнірук.

"Поступово підвищувати страховий стаж до 35 років для виходу на пенсію - правильний крок. За старою системою, можна з десятьма роками стажу вийти на пенсію і отримувати її 25 років. Ця пенсійна модель безнадійна. Коли її запроваджували, люди після виходу на пенсію жили 2-3 роки. З урахуванням продовження тривалості життя утримувати пенсіонерів стає неможливим. Більшість українців розуміють, що на пенсію не варто розраховувати", - каже експерт.

Він пропонує зменшити виплати до пенсійного фонду і мінімізувати зобов'язання держави перед пенсіонерами.

"Держава має платити тільки прожитковий мінімум. Решту українці мають накопичити самі. Це можна зробити в недержавних пенсійних фондах, компаніях зі страхування життя чи через банківські рахунки зі спеціальним режимом. Можливо, інвестувати в нерухомість", - пояснює Кушнірук.

У переорієнтуванні на страховий стаж багато підводних каменів. Офіційне працевлаштування не завжди означає сплату податків автоматично, говорить юрист Ростислав Кравець.

"10 років працівник отримував зарплату на картку чи в касі підприємства, але роботодавець не сплачував податки. А ви про це дізналися тільки перед виходом на пенсію. А підприємства може вже й не існувати", - коментує правник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як заробітчанам отримати пенсію

Щоб перевірити, чи ви сплачуєте податки, можете звернутися до податкової служби й отримати довідку. Надають її протягом місяця, додав він.

Уряд хоче прив'язати вік виходу на пенсію до страхового стажу. Також планують збільшити страховий стаж до 35 років, скасувати вихід на пенсію за вислугою. Передбачили можливість докупити 5 років стажу.

Зараз ви читаєте новину «Якою має бути пенсія для українців - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути