вівторок, 16 серпня 2022 17:28

Спецтема: Війна Росії проти України

Якою має бути економіка України й у чому небезпека друкування гривні – голова НБУ повідомив деталі

Якою має бути економіка України й у чому небезпека друкування гривні – голова НБУ повідомив деталі
Українську економіку потрібно перебудовувати з урахуванням затяжної війни. Фото: eastnews.ua

Економічну політику України потрібно переформатувати, враховуючи перехід війни у формат затяжної боротьби на виснаження.

Міжнародної підтримки вистачає лише на часткове фінансування дефіциту бюджету, написав голова Національного банку України Кирило Шевченко у Facebook.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінфін запитали, чи заморозять в Україні пенсії та соцвиплати

"На практиці це означає оптимальний розподіл наявних ресурсів для підтримання обороноздатності країни й населення, а також створення умов для генерування цих ресурсів бізнесом", – зазначив він.

Україні необхідно шукати інші внутрішні джерела, щоб уникнути колапсу системи державних фінансів і профінансувати критичні видатки для забезпечення обороноздатності.

"Якщо піти найпростішим шляхом і зробити фінансування бюджету Національним банком пріоритетним, країна зіштовхнеться з катастрофічними наслідками інфляції в довгостроковій перспективі, під ударом опиниться фінансова стабільність країни, її обороноздатність", – зазначив Шевченко.

Є інші шляхи для керованого скорочення дефіциту бюджету, крім емісії. Це й активізація внутрішнього ринку запозичень, і перегляд видатків.

"Міністерство фінансів і парламент України мають набагато більше експертизи в цьому питанні. Цей процес передбачає ухвалення непростих і непопулярних рішень, проте тільки так можна утримати фінансовий сектор стабільним. Це критично важливо для перемоги й відновлення економіки після неї", – додав голова НБУ.

Інфляція в Україні під час війни могла бути ще більшою. Зараз вона становить 22,2%. І цей показник не є критичним для країни, яка воює. Навіть у порівнянні із цінами в Америці та Європі.

Водночас Україна планує отримати від Міжнародного валютного фонду за новою програмою більше грошей, ніж має сплатити за боргами. Щоправда, говорити про конкретні суми поки що зарано.

Зараз ви читаєте новину «Якою має бути економіка України й у чому небезпека друкування гривні – голова НБУ повідомив деталі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути