четвер, 30 серпня 2018 21:10

Який хліб люблять українці

Який хліб люблять українці
За рік українці споживають 105 кг хліба. Фото: Агрополіт

Пшеничний хліб є найпопулярнішим в Україні. 89% українців купують його час від часу, 66% - постійно. Чорному або житньому хлібу віддають перевагу 19%. Іноді його купують 56%.

"За даними офіційної статистики, із липня 2017 по липень 2018 року, соціальний білий хліб подорожчав у середньому по країні на 28% або на 3,4 гривні. Найбільше додав у ціні в Запорізькій області – 42%, а найменше в Рівненській – 12%", - написав у Facebook директор асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко.

У Кіровоградській області білий хліб подорожчав за рік на 40%. Кілограм коштує 15,4 грн. В Полтавській області — 15,2 грн, Сумській – 16,1 грн, Черкаській — 16,6 грн, Київській — 17,6 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Температура в країні трохи інша, ніж показує Держстат: почали по-новому відстежувати ціни

За рік українці споживають 105 кг хліба. Це майже вдвічі більше, ніж у Франції.

"Але Туреччина має ще більший рівень споживання – 124 кілограми на людину на рік. Зараз багато йде розмов про майбутнє подорожчання хліба. Останні три роки найбільший вплив на його вартість мало підвищення мінімальної заробітної плати. Тому до кінця 2018 року слід очікувати помірного зростання вартості недорогих соціальних сортів – до 10% при самому негативному сценарії. На це буде впливати інфляція, яка пришвидшиться з вересня, девальвація гривні та зростання світової ціни. А середні за вартістю сорти хліба будуть дорожчати меншими темпами, оскільки прибутковість виробників на них й так достатня", - зазначив Дорошенко.

На 2018 рік асоціація постачальників прогнозувала зростання вартості трьох груп продуктів – овочів борщового набору, м'яса та хліба.

"Поступове підняття вартості хліба буде відбуватись і наступного року. Оскільки 1 січня 2019 року очікуємо чергове оновлення розміру мінімалки. Тож відбудеться і пов'язане з нею зростання ціни хліба протягом січня-лютого", - додав експерт.

За рік сало подорожчало в середньому по країні на 40%, або на 20 грн. Найдорожче його продають у Чернівецькій області, найдешевше - в Одеській.

Зараз ви читаєте новину «Який хліб люблять українці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути