середа, 05 квітня 2017 21:34

Які російські ліки неможливо замінити - експерт

Які російські ліки неможливо замінити - експерт
Міністерство охорони здоров'я пропонує зупинити поставки російських ліків / Фото: oda.zt.gov.ua

Основну частину ліків російського виробництва можна замінити вітчизняними. Про це Gazeta.ua розповів гендиректор столичного комунального підприємства "Фармація" Руслан Світлий.

"Ліків російського виробництва в аптеках декілька відсотків від загальної кількості. Російські препарати замінити можна препаратами вітчизняного виробництва. Це в основному генерики, тобто неоригінальні препарати", - говорить він.

У Мінохорони здоров'я пропонують додати до санкцій проти РФ ліки. Відповідного листа підготували до Кабінету мінісрів, повідомила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Найважче замінити вакцини і сироватки. Російські сироватки використовуємо від правця, бутулізму, гангрени. До 70% випадків бутулізму смертельні. Коли таке трапляється, ніхто не дивиться на упаковку. Шукають якісні доступні ліки. Польські і німецькі аналоги коштують вдесятеро дорожче. На реєстрацію препарату в Україні постачальники мають витратити близько 10 тис. доларів і 2-4 місяці. За статистикою в Україні трапляється 20-30 випадків правцю на рік. Тобто окупити витрачені на реєстрацію гроші дистриб'ютори будуть протягом 5-6 років. Це невигідно", - коментує Світлий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Донецьку ділять невикористані ліки

За його словами, якщо дешевих російських вакцин не буде, люди везтимуть їх з Росії у валізах.

"Якщо при транспортуванні сироватки порушено холодовий ланцюг, вона перетворюється на фізрозчин. Мінохорони здоров'я має запропонувати альтернативу російським вакцинам. Можуть домовитися з Польщею, щоб польські препарати заходили в Україну за доступними цінами. Часто європейські виробники викуповують фармацевтичні заводи в Росії і випускають ліки під власним брендом. Йдуть на це через зручнішу логістику. Незрозуміло, чи можна такі вважати ліками російського виробництва", – говорить експерт.

Міністерство охорони здоров'я пропонує зупинити поставки російських ліків на український ринок.

Зараз ви читаєте новину «Які російські ліки неможливо замінити - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути