Ексклюзиви
пʼятниця, 22 березня 2019 18:45

Акцент у розвитку українського АПК потрібно робити на переробку - Бондар

Україна на державному рівні має розвивати аграрні переробні підприємства, а не лише стимулювати сировинний експорт.

Про це під час зустрічі з колективом агрофірми "Евріка" в Одеській області заявив співголова депутатської групи "Партія "Відродження" Віктор Бондар.

Він підкреслив, що з держбюджету виділяють мільярди гривень дотацій на підтримку великих агрохолдингів. Водночас для фермерів і середніх виробників держпідтримка практично відсутня.

Автор: vidrodzhennya.org.ua
  Акцент у розвитку українського АПК потрібно робити на переробку - Бондар
Акцент у розвитку українського АПК потрібно робити на переробку - Бондар

"На вашому підприємстві працює 600 осіб у літній сезон і 300 – у зимовий період. А якби держава надала кредит в 10 млн євро, що в масштабах бюджету не так уже й багато, підприємство забезпечило б роботою кілька тисяч людей. Це приклад того, як неправильна державна політика не дозволяє вітчизняним виробникам робити ривок до розвитку. Тому я виступаю за зміну системи дотацій, за держпрограми для харчової та аграрної галузей", – сказав Віктор Бондар.

Він додав, що економічна стратегія Партії "Відродження" передбачає надання "довгих" кредитів українським виробникам терміном на 10 років під 1,5-2% річних для закупівлі нового обладнання, а також низку інших стимулювальних механізмів.

"Ми пропонуємо програму звільнення від ПДВ всього обладнання, яке ввозиться для модернізації або створення нових виробництв. Щоб наші виробники могли виходити на ринки країн Близького Сходу, завойовувати нові ринки ЄС. Стимулом для створення нових робочих місць може служити повернення зарплати співробітників в обсязі річного фонду на 7-ий рік від заснування нового підприємства. Так роблять італійці, поляки, хорвати. Вони це практикують, а нам пропонують: ви свою промисловість закрийте, а ми вас завалимо своїми товарами, своїм горошком, перцем. Такого не повинно бути!" – заявив співголова депутатської групи "Партія "Відродження".

Автор: vidrodzhennya.org.ua
  Акцент у розвитку українського АПК потрібно робити на переробку - Бондар
Акцент у розвитку українського АПК потрібно робити на переробку - Бондар

Як зазначив керівник підприємства "Евріка" Михайло Білий, відсутність кредитування в Україні є серйозною проблемою для українських виробників.

"Застаріле обладнання, на якому ми працюємо, не може витримувати конкуренції з новітніми технологіями виробництва. Воно на 30% енергоємніше за те, що використовують в розвинених країнах. Власними силами ми, на жаль, з цим не впораємося. Тому питання кредитування для нас стоїть дуже гостро", – пояснив Михайло Білий.

Зараз ви читаєте новину «Акцент у розвитку українського АПК потрібно робити на переробку - Бондар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути