Ексклюзиви
неділя, 22 серпня 2021 21:10

Акацієвий, липовий, коріандровий: чому мед нового врожаю подорожчав

Мед нового врожаю в Україні подорожчав на 20%. Через дощі й холодні ночі в травні-червні пасічники зібрали менше акацієвого та липового меду.

Автор: Олена ЛУЦЕНКО
  Найбільше по Україні зібрали соняшникового меду - по 15 кг з бджолиної сім'ї
Найбільше по Україні зібрали соняшникового меду - по 15 кг з бджолиної сім'ї

"Сезон у цьому році дуже тяжкий. Ніби й погодні умови нормальні, але щодо отримання меду окремих сортів пройшов не зовсім вдало. Біла акація, хоч і цвіла гарно, та не в кожній області виділяла нектар. На Полтавщині у цей період були дощі й холодні ночі. Хто виїхав у Канів чи під Світлогірське, то там хоч трішки взяли, але все одно дуже мало. Десь кілограмів по 6-7 з бджолиної сім'ї у середньому зібрали. Далі з надією переїхали в ліс на липу, але в Полтавській області, на жаль, і липа нічого майже не дала. Тому травневий мед, був із ароматом білої акації, липи і різнотрав'я. Непогано в цьому році коріандровий мед отримали і різнотрав'я з соняшником", - розповіла голова громадської спілки "Полтавський пасічник" Наталія Сенчук, 60 років.

Найбільше по Україні зібрали соняшникового меду - по 15 кг з бджолиної сім'ї. У Луганській і Донецькій областях пасічники отримали по 10 кг акацієвого меду із бджолосім'ї. У Харківській - меду з липи. В середньому, по 12 кг з бджолосім'ї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Коріандровий мастять на хліб та присипають ягодами" - яскраві фото з медового ярмарку

"Цього року загалом в Україні зібрали на 20-30% менше меду, ніж торік. Ціна зросла відсотків на 20 проти минулого року", - підсумувала Наталія Сенчук.

У Полтаві мед із різнотрав'я з соняшником продають по 120-150 грн/л. Коріандровий і гречаний - 300 грн/л і 350 грн/л відповідно. Мед із білої акації коштує 200-250 грн за пів літра.

На Україну припадає 5% від світового виробництва меду. А з 2008-го вона перша з виробництва меду серед країн Європи та четверта у світі після Китаю, Туреччини, Аргентини, свідчать дані Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН.

За рік українці споживають у середньому 1,2 кг меду.

Зараз ви читаєте новину «Акацієвий, липовий, коріандровий: чому мед нового врожаю подорожчав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути