середа, 05 червня 2019 10:42

Як зміняться ціни влітку: прогноз експертів

Як зміняться ціни влітку: прогноз експертів
Сезон полуниці в Україні у розпалі. Ягоду завозять зі сходу та Херсонської обл. Фото: ТСН

З початком літа почали дешевшати овочі борщового набору. У червні ціна впаде на 30%. На ринку вже з'явилися овочі з відкритого ґрунту.

Також будуть дешевшати ягоди. Полуницю вже завозять зі східних регіонів, Херсонської області. Кілограм коштує 55-60 грн/кг. З'явилася черешня з Херсону та Запоріжжя. Продають її по 80-90 грн/кг. Ціна впаде до 60-70 грн/кг, передає Сегодня.

"Ягода не зберігається довго. Виробники намагаються розпродати якомога швидше, тому і знижують ціну навіть всупереч погодним умовам цієї весни. Черешня наповнена водою, тріскається", – пояснює експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: М'ясо, овочі та яйця: що відбувається з цінами з початку року

Водночас зниження вартості свинини і курятини не буде. Не зміниться ціна молока.

"Курятина безпосередньо залежить від європейського ринку, де навряд чи будуть зміни. Вона переважно йде на експорт і мало залишається в Україні. Якщо є проблеми в Європі щодо нашого експорту, то у нас курятина дешевшає. А якщо там немає проблем, у нас повністю європейська ціна, і навіть дорожче, ніж у Польщі, країнах Балтії. Така ж ситуація і з соняшниковою олією – вона дорожче, ніж в Іспанії", – пояснює директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

В Україні овочі дорожчали у 25 разів швидше, ніж зростала інфляція. За рік цибуля подорожчала з 6,8 грн у квітні 2018-го до 24 грн/кг у квітні 2019 року. Капуста - з 9,2 до 24,8 грн/кг. Картопля - з 7,8 до 10,7 грн/кг. Буряк зріс в ціні з 12,7 до 14,7 грн/кг. Морква - з 12,9 до 13,1 грн.

Зараз ви читаєте новину «Як зміняться ціни влітку: прогноз експертів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути