Ексклюзиви
пʼятниця, 09 лютого 2018 12:18

Як зміниться вартість російського газу для України

Як зміниться вартість російського газу для України
Сьогодні вартість російського газу для Нафтогазу на $20-30 нижче вартості газу, який Україна закуповує на ринку Німеччини. Фото: UA.News

Рішення Стокгольмського арбітражу знижує ціну російського газу для НАК "Нафтогаз України" на $20-50 за тисячу кубів.

"Ціна за зміненим контрактом буде нижче ціни за старою формулою. Зараз різниця становить близько $20. Проте ця сума коливатиметься в залежності від сезону. Наприклад, у другому кварталі різниця досягне $50. Тому що в теплу пору року ринкові ціни на газ падають. Раніше формула прив'язувалася до нафтопродуктів і не відображала ринкові тенденції в Європі", - заявив головний комерційний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко, пише "Інтерфакс-Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гройсман розповів, як зміниться ціна на газ для українців

За його словами, зараз вартість російського газу для Нафтогазу на $20-30 нижче вартості газу, який Україна закуповує на ринку Німеччини. За рахунок виключення транспортної складової.

Рішення Стокгольмського арбітражу зобов'язує Нафтогаз закупити за принципом "бери або плати" у Газпрому в 2018 році 4-5 млрд куб. м газу. Поставки можуть початися з березня.

Експерт з питань енергетики Михайло Гончар запевнив, що 5 млрд - це лише одна шоста від усього газу, що українці споживають за рік. Це не створить ефекту критичної залежності України від Газпрому.

Зараз ви читаєте новину «Як зміниться вартість російського газу для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути