четвер, 03 вересня 2020 11:21

Як змінилися зарплати та умови роботи внаслідок карантину

Як змінилися зарплати та умови роботи внаслідок карантину
23% роботодавців хочуть, аби в їхніх компаніях і надалі працювали віддалено. Фото: unsplash.com

54% опитаних роботодавців перевели роботу своїх бізнесів на віддалену або частково віддалену зайнятість, а 58% працівників не проти продовжувати працювати віддалено.

"46% компаній не змінили формат роботи під час карантинних обмежень. При цьому 48% малого та 42% середнього бізнесу не змінювали організацію роботи з початком карантину, водночас серед великого цей відсоток становить 37", - йдеться у результатах опитування користувачів OLX.

23% роботодавців хочуть, аби в їхніх компаніях і надалі працювали віддалено, а 32% прагнуть поєднання віддаленої та офісної роботи. 45% бажають повернутися до звичного формату.

57% роботодавців не зменшували оплату працівникам під час карантину, і лише 7% розповіли, що мусили скоротити її на більш як 50%.

Найбільшим плюсом у віддаленій роботі 53% власників бізнесу назвали зменшення витрат на оренду офісу та його утримання. 31% опитаних відзначають, що їм подобається новий формат роботи.

Ще 19% оцінили переваги наймати працівників з інших міст для роботи віддалено, а 17% відзначили більшу ефективність праці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найбільш затребувані та оплачувані професії майбутнього

Найбільше роботодавцям не сподобалися труднощі з документообігом. 45% занепокоєні тим, що не можуть візуально слідкувати за роботою своїх працівників, а 34% - додатковою витратою сил на реорганізацію праці.

Зі стартом карантинних обмежень формат організації роботи змінився у 60% працівників, майже 8% опитаних втратили роботу.

З тих, хто змінив формат праці, 28% почали працювати віддалено, 18% - частково віддалено, а 47% продовжили на звичному робочому місці.

У 53% працівників заробіток не змінився під час карантину. Майже 44% заявили про його зменшення, 3% - про збільшення.

З тих, у кого зменшилась заробітна плата, у чверті вона стала меншою на 50% або більше, ще у чверті - на 20-30%, і ще у чверті - на 10-20%. Водночас у респондентів, чий заробіток збільшився впродовж карантину, у 26% він зріс на 50%, а у 33% - на 10-20%.

Результати дослідження показали, що є сфери, у яких найбільше помітне скорочення заробітних плат. Серед них туризм і розваги - у 82%, краса та спорт - 77%, бари та ресторани - 66%, нерухомість - 59% і торгівля - 57%.

Половина респондентів не мала труднощів із переходом на віддалену роботу, ще 26% знадобився певний час, аби звикнути. Кожному п'ятому було важко пристосуватися.

Серед переваг віддаленої роботи назвали, зокрема:

- можливість економити час на дорогу на роботу - 59%;

- можливість самостійно розподіляти робочий час - 54%;

- можливість працювати з будь-якої точки - 46%.

Серед недоліків:

- відволікання від роботи через побутові фактори - 45%;

- нестача живого спілкування - 42%.

Реорганізація праці сподобалася працівникам - понад половина респондентів не проти і надалі працювати віддалено. 26% готові робити це в нинішньому форматі, понад 30% - з певними корективами, а 2% хочуть змінити роботу, щоб постійно працювати віддалено.

На ринку праці після послаблення карантину посилилася конкуренція за робочі місця. Українці готові працювати на умовах, які їм пропонують компанії. Адже бояться втратити роботу. З другого боку, на сайтах пошуку роботи активно з'являються нові вакансії. Роботодавці терміново шукають працівників на зарплату від 10 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Як змінилися зарплати та умови роботи внаслідок карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути