понеділок, 13 травня 2019 21:10

Як жителям багатоповерхівок відмовитись від централізованого опалення

Як жителям багатоповерхівок відмовитись від централізованого опалення
У будинку, де половина квартир підключена до індивідуального, а половина до центрального опалення, останні сплачують значно більші рахунки. Фото: Kurs.if.ua

Українцям дозволили відмовлятися від централізованого опалення і переходити на індивідуальне, але за певних умов.

"Сьогодні перейти на індивідуальне опалення можна виключно всім будинком. Щоправда мешканцям тих багатоповерхівок, де на 1 травня половина вже відрізалася від централізованого теплопостачання, дозволяється поквартирно переходити на індивідуальне опалення. Щоправда примушувати людей робити це заборонено", - розповіла Gazeta.ua енергетичний експерт Марія Яковлєва.

У будинку, де половина квартир підключена до індивідуального, а половина до центрального опалення, останні сплачують значно більші рахунки. Адже всі теплові втрати розподіляють виключно між собою.

"Щоб перейти на автономне опалення, будинок має звернутися в електро- чи газопостачальну компанію за технічними умовами. Тоді буде зрозуміло, наскільки умови будинку відповідають навантаженню на мережі, щоб запобігти аваріям і пожежам, поломкам домашніх електроприладів. Якщо потужностей достатньо, то відключення від центрального постачання планують до 1 жовтня. За цей час мешканці мають встановити індивідуальне опалення, а теплопостачальна компанія демонтувати свої мережі", - додала Марія Яковлєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За несвоєчасну оплату комуналки почали нараховувати пеню

За словами директора дослідницького центру "Інститут міста" Олександра Сергієнка, ніхто не дає права відрізатися від централізованого опалення, якщо встановили індивідуальне. Інакше доведеться оплачувати подвійні рахунки, або накопичувати борг за централізоване опалення, яким не користуєтеся.

"За наказом Міністерства житлово-комунального господарства від 2005 року відключення від централізованого опалення має проходити за 100-відсотковою згодою мешканців. Теоретично є інший - більш складний шлях, коли будинок приймає рішення встановити дахову котельну чи індивідуальний тепловий пункт. Але за це спочатку мають проголосувати 50% мешканців. Далі треба дозбирувати підписи до 75%", - пояснює Олександр Сергієнко.

Він наголошує, що у новому законі про ЖКП не йдеться про бойлери для підігріву води. Щоб встановити їх, дозволів не потрібно. Достатньо мати лічильник гарячої води і перекрити вентиль.

Закон про ЖКП набрав чинності 1 травня 2019 року. У листопаді 2017-го у другому читання його прийняла Верховна Рада. У грудні того ж року закон підписав президент Петро Порошенко.

Зараз ви читаєте новину «Як жителям багатоповерхівок відмовитись від централізованого опалення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути