Ексклюзиви
середа, 01 травня 2019 10:23

За несвоєчасну оплату комуналки почали нараховувати пеню

За несвоєчасну оплату комуналки почали нараховувати пеню
Щодня нараховуватимуть 0,01% від суми боргу. Фото: rbc.ua

1 травня 2019-го набуває чинності закон про житлово-комунальні послуги. Згідно з ним, за несвоєчасну оплату комунальних послуг українцям будуть нараховувати пеню.

Пеню встановлено у розмірі 0,01% від суми боргу за кожен день і не більше ніж 100% боргу загалом. Тобто за борг у 1000 грн щодоби додаватимуться 10 коп. штрафу. Його нараховуватимуть із першого робочого дня після крайнього терміну оплати послуг.

Пеню не нараховуватимуть, якщо держава затримала виплату субсидій або роботодавець не платить зарплату і людина зможе це довести. А також якщо вона не проживала у будинку.

Постачальник має право відключити боржників від послуг (окрім газу та електроенергії), якщо ті не погасили заборгованість протягом 30 днів із дня отримання попередження.

Згідно з документом, усі багатоповерхівки виходять із комунальної власності міськради та не утримуватимуться на балансі жеків. Жителям, які не встигли створити ОСББ, доведеться окремо укладати договори з постачальниками комунальних послуг.

Відповідно до закону, електрику та газ постачатимуть винятково за індивідуальними договорами. Що ж до опалення, постачання холодної та гарячої води, водовідведення, вивезення сміття - користувачі зможуть самі обирати, укладати індивідуальні договори із постачальником чи колективні. Щоб укласти колективний договір, необхідно встановити загальнобудинковий лічильник.

Договори з постачальниками послуг мають бути укладені до 1 травня 2020-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відсьогодні газ для населення рахуватимуть за зниженою ціною

Минулоріч Кабмін дозволив відпрацьовувати борги за комуналку. Це стосується утримання будинку та прибудинкової території. За тепло, воду, світло та газ доведеться платити "живі" гроші.

Зараз ви читаєте новину «За несвоєчасну оплату комуналки почали нараховувати пеню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути