Ексклюзиви
понеділок, 17 січня 2022 19:14

Як вплинуть настрої іноземних інвесторів на курс гривні до кінця тижня – прогноз

Як вплинуть настрої іноземних інвесторів на курс гривні до кінця тижня – прогноз
Тиск на гривню цього тижня продовжиться. Фото: PMG ua

Тиждень почався з подальшого ослаблення гривні. У понеділок, станом на 17.00, готівковий долар продають по 28,4 грн, що на 30 коп. більше порівняно з показниками п'ятниці, повідомляє finance.ua.

У п'ятницю минулого тижня в обмінниках американська валюта подорожчала на 30-40 коп. у порівнянні з попередньою добою - у середньому до 28,1 грн/$.

До кінця тижня курс гривні на міжбанку має всі шанси впасти до 28,5 грн за долар, вважає виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Зумовлена ситуація панічними настроями інвесторів через можливу військову агресію Росії і різкою хвилею продаж іноземцями гривневих облігацій з подальшим виводом виручених коштів за кордон, пояснив Пендзин Gazeta.ua.

"Курс валют залежить від попиту і пропозиції. Основним наповнювачем ринку валютою в Україні, принаймні за останній рік, були іноземні інвестори та спекулянти, які продавали долари, купляли гривню і вкладали її в облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). 12-13% річних – це дуже хороша дохідність облігацій, іноземцям це вигідно. Україна ж, маючи величезні борги, рефінансує їх шляхом залучення нових боргів. Тому і випускає ОВДП з такою привабливою дохідністю", – пояснив економіст причину нещодавнього притоку валюти в Україну.

Зараз же у зв'язку з можливим вторгнення російських військ в Україну та безрезультатними перемовинами між Росією та США напруження зростає.

"Канада вже офіційно попередила своїх громадян, що не варто їхати в Україну через потенційну військову агресію. Світові ЗМІ озвучують прогнози, що напад може статися вже в лютому-березні", - каже економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євро стрімко рвонув угору

Через цю істерію іноземні інвестори почали продавати гривневі облігації, купувати долари і виводити їх з України, вважає Пендзин.

"Якщо раніше вони наповнювали ринок доларами, то зараз різко збільшують попит на них. За минулий тиждень Нацбанк на валютних аукціонах продав 300 млн дол. Це дуже багато. Минулого року Нацбанк більше купляв валюту, ніж продавав, щоб гривня ще більше не зміцнилася. А тепер змушений продавати, інакше не втримає курс", – додає.

Поточну ситуацію на валютному ринку України він називає прямим наслідком геополітичних процесів, в які втягнуто нашу державу.

При цьому Пендзин звертає увагу, що гривневий борг країни по ОВДП сягає сотень мільярдів гривень.

"Наразі більшість іноземців продовжують тримати ОВДП, продають їх лише найбільш вразливі інвестори, більш уразливі перед панікою. Але якщо почнуться якісь несподівані неприємні процеси – тоді ситуація може різко погіршати. Хоча я не вірю у військове вторгнення, бо Росія приходить лише туди, де її чекають. Як це було у Криму, на Донбасі. Але Росію сьогодні не чекають, скажімо, в Чернігові, не чекають у Києві. Тут Росія у разі нападу наразиться на серйозний супротив і партизанську війну. І вони це розуміють", – переконаний експерт.

На його думку, сьогоднішні пристрасті довкола повернення в Україну та можливого арешту п'ятого президента Петра Порошенка на курс особливо не вплинуть.

"Іноземців більше турбує загроза зовнішньої інтервенції, аніж внутрішні політичні змагання, які є в Україні. Бо це не впливає на спокій на вулицях. От зібралися сьогодні люди біля аеропорту в Жулянах, розійшлися. Якщо влада не зробить повністю нелогічних дій, то в жодну дестабілізацію ця тема не перетвориться", – підкреслює експерт.

Він констатує, що наразі ситуацію з курсом гривні вирішуватимуть інтервенціями Нацбанку.

"Іншого джерела валюти на внутрішньому ринку я не бачу. Очевидно інтервенції Нацбанку будуть зростати. Але Україна має 30 мрлд доларів валютних резервів, цього вистачить. Водночас зараз значно підвищується важливість співпраці з Міжнародним валютним фондом. Відновлення співпраці з МВФ та отримання чергового траншу значно заспокоїть інвесторів. Бо немає кращого заспокійливого для інвесторів, ніж МВФ", – наголошує економіст.

Тиск на курс гривні цього тижня продовжиться, українська валюта продовжить послаблення, прогнозує він.

"Росія заявила, що не збирається відводити війська від українських кордонів, нових дат переговорів Росії з США не озвучено, панічні настрої залишаються. Курс на міжбанку до кінця тижня просяде, як мінімум, до 28,5 грн за долар", – резюмував Пендзин.

Після новорічних свят в Україні стрімко зріс курс долара: вранці п'ятниці в обмінниках американська валюта подорожчала на 30-40 коп. у порівнянні з попередньою добою - у середньому до 28,1 грн/$.

Економісти не виключають, що протягом зими гривня продовжить девальвувати, оскільки ринок націлений на її ослаблення. Найближчим часом гривня тестуватиме на міцність рівень 27,5 грн/$. зі спробами покупців продовжити ослаблення курсу до 28,5 грн/$.

Зараз ви читаєте новину «Як вплинуть настрої іноземних інвесторів на курс гривні до кінця тижня – прогноз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути