Ексклюзиви
вівторок, 18 серпня 2020 10:31

Як ситуація в Білорусі впливає на економіку України

Як ситуація в Білорусі впливає на економіку України
З Білорусі в Україну постачають більше 30% усього пального. Фото: pixabay.com

У Білорусі фіксують масові страйки на великих підприємствах - "Білоруськалій", "Нафтан", Мінський завод колісних тягачів, Мінський тракторний завод, Білоруський металургійний завод. Працівники не визнають результатів президентських виборів 2020 року.

Gazeta.ua запитала експертів, як події у Білорусі можуть вплинути на економіку України:

Гліб ВИШЛІНСЬКИЙ, директор Центру економічної стратегії:

Теоретично проблеми у Білорусі можуть призвести до перебоїв поставок нафтопродуктів в Україну.

"Також ми імпортуємо звідти інші товари, але вони не щоденного споживання. Наприклад, є контракти на постачання вантажної техніки, авто, міських транспортних засобів. Умовно кажучи, затримки на кілька тижнів таких поставок великих проблем не створять. Крім того, свідомо закривати білоруський ринок для експорту українських товарів ніхто не буде. Скоріше можуть бути проблеми з попитом на них", - пояснює Вишлінський.

За його словами, ситуація у Білорусі небезпечна, адже створює ризик перекидання пожежі на сусідні держави.

"Якщо політичний конфлікт усередині Білорусі продовжить розгортатися, підключаться російські правоохоронні органи чи збройні формування, це негативно впливатиме на Україну з геополітичної точки зору. Зокрема, на вартість українського боргу, попит на нього", - підсумував економіст.

Андрій НОВАК, економіст:

За словами Андрія Новака, страйки у Білорусі критично на стан української економіки не вплинуть.

Ситуація з білоруським імпортом залежатиме від тривалості страйків

"З сусідньою країною маємо порівняно невеликий товарообіг, при чому не на користь України. Маємо негативне торговельне сальдо - білоруських товарів на українському ринку продається більше, ніж українських на білоруському. Якщо білоруські підприємства страйкують і не працюють, то можна спрогнозувати, що імпорт місцевих товарів в Україну скоротиться. Збалансована торгівля позитивно вплине на курс гривні", - каже Новак.

Додає, що ситуація з білоруським імпортом залежатиме від тривалості страйків. Адже торгівля відбувається зі складів, де є запас продукції на кілька місяців.

Олексій КУЩ, експерт із питань економіки Інституту Growford:

"Якщо у Білорусі почнеться економічна криза, зупиняться нафтопереробні потужності, у тому числі Мозирський нафтопереробний завод. Україні доведеться шукати нові джерела поставок, які можуть бути значно дорожчі. Постраждають наші аграрії, армія, яка використовує білоруський дизель", - пояснює Кущ.

Однак перед Україною відкривається вікно економічних можливостей. Насамперед - розвиток вітчизняного машинобудування, каже економіст.

"Якщо Білорусь не зможе дотувати своїх виробників і підтримувати їх за допомогою експортостимулюючих програм, то їхнє виробництво значно скоротиться. Є можливість хоча б частково переорієнтувати потоки на територію України. Крім того, торговельне сальдо України і Білорусі завжди було негативним. Є шанс хоч трохи вирівняти його на нашу користь. У такий спосіб призупинити експансію білоруських товарів на український ринок і дати шанс вітчизняним виробникам", - підсумував Кущ.

Перед Україною відкривається вікно економічних можливостей. Насамперед - розвиток вітчизняного машинобудування

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко пригрозив реакцією Росії

Сергій КУЮН, директор Консалтингової групи "А-95":

З Білорусі в Україну постачають більше 30% усього пального.

"Нафтопереробні заводи поки працюють. Про страйк заявили працівники заводу "Нафтан". Від другого і основного постачальника палива в Україну - Мозирського НПЗ — новин немає. Щоправда проблеми з поставками з Білорусі можуть загрожувати нам максимум дво- чи тритижневою турбулентністю. Говорити про дефіцит пального, чи стрімке зростання його вартості не варто", - говорить Куюн.

На українському ринку вже півроку величезний надлишок дизпалива і бензину

За його словами, на українському ринку вже півроку величезний надлишок дизпалива і бензину. Трейдери продають його, в кращому випадку, в нуль.

"Крім того, ринок України відкритий для поставок з усіх боків. За рахунок диверсифікації поставок кризи для кінцевого споживача проходять непомітно. Єдина дійсно проблемна позиція — бітум. Його з Білорусі імпортуємо 50%. Поставки замінити об'єктивно нічим - російські поставки закриті, а імпорт по морю українські трейдери тільки освоюють. Але для економіки країни - це не питання стратегічної важливості", - наголосив експерт.

17 серпня опозиція оголосила загальнонаціональний страйк у Білорусі. Люди вимагають відставки президента. Водночас у Європарламенті не лише не визнали Олександра Лукашенка чинним переобраним президентом Республіки Білорусь, але й оголосили його персоною нон ґрата.

Зараз ви читаєте новину «Як ситуація в Білорусі впливає на економіку України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути