пʼятниця, 19 жовтня 2018 21:10

Як потрібно змінити систему субсидій в Україні

Як потрібно змінити систему субсидій в Україні
В Україні потрібно створити сірі та білі списки субсидіантів. Формувати їх на підставі вивчення порушень, які були за минулі сезони. Фото: dnews.dn.ua

Контроль за призначенням субсидій здійснюють ті органи, які її призначають. Потрібно змінювати систему соціального інспектування. Відокремлювати функції призначення та контролю за використанням коштів, розповів керівник директорату сім'ї та соціальної підтримки населення Міністерства соціальної політики Віталій Музиченко.

"Насправді ми не стимулюємо людей чесно декларувати доходи. Через це близько 7-10% від загальної суми субсидій витрачаємо не ефективно. На сьогодні єдина санкція до системних порушників - це необхідність повернення незаконно отриманих коштів. Є випадки, коли субсидію повертали за 2-3 роки", - пояснює Віталій Музиченко.

За його словами, в Україні потрібно створити сірі та білі списки субсидіантів. Формувати їх на підставі вивчення порушень, які були за минулі сезони.

"Прискіпливіше перевіряти доходи та умови проживання потенційних порушників. Тобто тих домогосподарств, які ввійшли у сірий список. Водночас не витрачати час на перевірку тих, хто надає правдиву інформацію", - зазначив Музиченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт назвав недоліки системи субсидій в Україні

У жовтні запрацювала гаряча лінія - 0 800 50 27 57.

"Можна повідомляти про тих, хто незаконно отримує субсидію. Також поскаржитися на дії органів соціального захисту. Така практика успішно працює у Європі", - підсумовує Віталій Музиченко.

У липні 2018 року в Україні запрацював реєстр отримувачів субсидії. Громадяни мають вільний доступ до нього. Водночас у реєстрі немає персональних даних. Це закрита інформація. Завдяки нововведенню вдалося виявити понад 20 тис. українців, які отримували подвійну субсидію.

Зараз ви читаєте новину «Як потрібно змінити систему субсидій в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути