неділя, 19 серпня 2018 21:10

Як платити за гарячу воду менше

Як платити за гарячу воду менше
Через зношені мережі і втрату теплоносія українці переплачують за гарячу воду. Фото: Прямий

Сьогодні українці у п'ять разів переплачують за гарячу воду. Кубометр коштує близько 100 грн. Якщо порахувати вартість встановлення бойлера і підігрівання води електрикою, куб гарячої води коштуватиме 30-34 грн, розповіла Gazeta.ua енергетичний експерт Марія Яковлєва.

"Щоб відмовитися від централізованого гарячого водопостачання, українці повинні встановлювати індивідуальні газові чи електричні котли. Останні можна поєднувати з сонячними батареями чи гелієвими водонагрівачами. Так можна гріти воду як для власних потреб, так і для опалення житла", - говорить експерт.

Для декількох багатоповерхових будинків чи мікрорайону можна побудувати окремий пункт нагріву води.

"Щоб стимулювати українців відмовитися від центрального водопостачання, Фонд енергоефективності пропонує різні програми. До цього 4 роки діяла програма "теплих кредитів". Держава компенсувала частину коштів від загальних витрат. Загалом Україні потрібно 3-5 років, щоб перейти на автономне водопостачання", - наголошує Марія Яковлєва.

За словами директора аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" Олександра Сергієнко, у містах з великою концентрацією населення на доволі компактній території централізоване водопостачання є найбільш економічно ефективним. Йдеться про Київ, Харків, Одесу, Донецьк.

"Однак мережі зношені. Маємо великі втрати теплоносія. Якщо центральне опалення відключено, то собівартість гарячої води зростає втричі. Єдиний вихід - провести капітальний ремонт тепломереж. Минулого року Київ виділив 200 мільйонів гривень. Через 6-8 років цілком реально повністю оновити столичні мережі. Тоді централізоване постачання гарячої води буде економічно виправданим. Коштуватиме дешевше, ніж бойлери", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За гарячу воду платитимуть по-новому

Відмовлятися від централізованого гарячого водопостачання треба у невеликих містах.

"Вони зазвичай трималися навколо одного підприємства. Якщо підприємство переставало працювати, різко зростала собівартість надання послуг гарячої води та опалення. Тому в багатьох містечках вже відмовилися як від гарячої води, так і від централізованого водопостачання. Наприклад, Кам'янець-Подільський ще років 10 тому відійшов від цього", - наголошує експерт.

Альтернативою можуть бути бойлери, невеликі газові котельні у мікрорайонах.

Віце-прем'єр Геннадій Зубко заявив, що треба відмовитися від централізованого гарячого водопостачання. Замінити його пропонує автономним будинковим, квартальним або районним.

Зараз ви читаєте новину «Як платити за гарячу воду менше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути