четвер, 12 березня 2020 21:10

Як підготуватися до економічної кризи: поради експертів

Як підготуватися до економічної кризи: поради експертів
Перед кризою краще не витрачати сімейні заощадження, а намагатися зібрати ще. Фото: РБК-Україна

У світі та в Україні зокрема заговорили про все більшу ймовірність глобальної фінансової кризи. Вона може стати наслідком швидкого поширення коронавірусу.

Експерти радять українцям не витрачати кошти, а акумулювати заощадження.

"Потрібно накопичувати сімейні резерви, не брати кредитів та намагатися зменшити існуючі борги. Також краще підвищувати власну капіталізацію на ринку праці. Наприклад, отримати ще одну освіту, вивчити додаткову мову чи піти на курси підвищення кваліфікації", - розповів Gazeta.ua Олексій Кущ, експерт із питань економіки Інституту Growford.

Економіст Олександр Охріменко не рекомендує скуповувати чи продавати валюту, укладати угоди купівлі-продажу нерухомого майна.

"Щоправда заздалегідь можна придбати будівельні матеріали, якщо запланували ремонт. Ціни на них швидко реагують на зміни курсу валют", - каже Охріменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європа за крок до глобальної економічної кризи: як не допустити колапсу

Викладач Единбурзької бізнес-школи Іван Компан також каже, що великі покупки не на часі.

"Через деякий час зможете придбати ту ж квартиру, але значно дешевше. Було багато розмов, що нерухомість досягла цінового дна. Думаю, що воно ще чекає нас. Ніхто не знає, наскільки затягнеться криза і наскільки буде важкою. Тому будь-якій сім'ї краще мати певний запас міцності, тобто грошей. Не треба купувати товари, які потім буде не можливо продати", - пояснює він.

Радить на час кризи гроші зберігати в іноземній валюті. Водночас шаленої девальвації гривні не буде.

"Багато людей ще влітку понесли гроші в банки, бо їх спокушали високими відсотковими ставками. Але всі ці відсотки миттєво з'їдаються зі зміною курсу. Якщо поклали гроші на депозит, коли курс був 23 гривні за долар, то зараз втратили 10% купівельної здатності", - підсумував Компан.

На початку березня долар почав дорожчати. Сьогодні офіційний курс Нацбанку становить 25,62 грн. В обмінниках американську валюту продають дорожче - в середньому 26,65 грн. Водночас наприкінці лютого "зелені" можна було купити по 24,52 грн.

Зараз ви читаєте новину «Як підготуватися до економічної кризи: поради експертів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути