Ексклюзиви
пʼятниця, 19 березня 2021 21:10

Як купити квартиру в новобудові та не натрапити на шахраїв

Як купити квартиру в новобудові та не натрапити на шахраїв
Інформацію про забудовника можна знайти на сайті Міністерства юстиції України. Фото: unsplash

Аби купити квартиру в новобудові та не потрапити на гачок недобросовісних забудовників, українцям радять перевіряти документи у відкритих джерелах.

Про дії, які покупець нерухомості може зробити самостійно, розповіла заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Херсонській області Олена Іпатенко.

Щоб безпечно інвестувати гроші у будівництво, українцям радять:

1. Скористатися послугами юриста, адвоката, який супроводжуватиме процес інвестування та перевірятиме законність будівництва на усіх етапах.

2. Перевірити інформацію про продавця, замовника будівництва і забудовника. Це можуть бути як три різні особи, так і одна.

"Якщо це різні особи, обов'язково треба з'ясувати, на якій правовій підставі вони співпрацюють, перевірити наявність ліцензії у генпідрядника на певний вид будівельних робіт, повноваження усіх осіб, які підписують документи з людьми – потенційними інвесторами", - радить Олена Іпатенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка шокувала високими цінами на житло в Андоррі

З її слів, обов'язково слід поцікавитися репутаційною характеристикою вказаних осіб, пошукати інформацію в інтернеті.

"Інформацію про забудовника можна знайти на сайті Міністерства юстиції України. Так можна дізнатися інформацію про юридичну особу, в тому числі чи не є вона у стадії банкрутства. Далі слід зайти на сторінку Єдиного державного реєстру судових рішень. Там можна дізнатися, чи забудовник є учасником судових розглядів", - додає експертка.

Вона радить звернути увагу на ціну житла, яку пропонує забудовник, адже, якщо вартість менша, ніж ринкова, це має насторожити.

3. Перевірити наявність дозвільних документів на будівництво та їх зміст.

4. Перевірити наявність прав на земельну ділянку, яка забудовується: договір оренди земельної ділянки, купівлі-продажу; звірити дані з відомостями, які є у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, Реєстрі права власності на нерухоме майно, Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна.

5. Перевірити містобудівні умови та обмеження забудови.

6. Перевірити схему продажу квартири - це спосіб залучення коштів від покупця на реалізацію будівництва.

Торік українці придбали 771 об'єкт турецької нерухомості, посівши 15-те місце серед інших іноземців за кількістю покупок.

Зараз ви читаєте новину «Як купити квартиру в новобудові та не натрапити на шахраїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути