Ексклюзиви
пʼятниця, 23 червня 2023 20:30

Як контрнаступ вплине на гривню: економіст пояснив

Як контрнаступ вплине на гривню: економіст пояснив
Україна продовжить отримувати фінансову допомогу, прогнозує економіст Борис Кушнірук. Фото: Getty Images

Економіст Борис Кушнірук прогнозує, що ситуація в економіці дуже залежить від подій на передовій. Про це розповідає в інтерв'ю журналу "Країна".

"Якщо контрнаступ матиме позитивні наслідки – це може спровокувати незворотні події в самій Росії. Той, хто прийде до влади після Путіна, порушить питання про припинення війни. Згадується операція "Валькірія" – німецькі офіцери намагалися вбити Гітлера, бо з ним ніхто не хотів вести переговори. Тому жодних розмов про припинення боїв не могло бути, поки фюрер залишався при владі. Прибирання Путіна з посади є передумовою для того, щоб про щось домовлятися з Заходом і виторгувати якісь умови. За цих обставин війна може завершитися вже цього року", - каже економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вберегти заощадження від інфляції: економіст пояснив, у що вкластися

Україна продовжить отримувати фінансову допомогу, прогнозує спеціаліст.

"Голими і босими ми не залишимося, з курсом гривні теж нічого страшного не трапиться. Ми маємо зараз величезний дефіцит торгівельного балансу – імпортуємо вдвічі більше, ніж експортуємо. З огляду на те, яка кількість людей повертатиметься, цей дисбаланс лише зросте – доведеться більше завозити товарів, а експорт ми швидко не відновимо. Але в цей же час почнуть надходити кошти на відновлення. На внутрішній ринок зайде валюта, яку змушений буде викуповувати Нацбанк. Відтак у нього з'явиться резерв, що покриватиме торгівельний дефіцит", - говорить Борис Кушнірук.

Кушнірук остерігається, що уряд може діяти непрофесійно.

"Багато залежить від того, що робитиме уряд. Але мені значно легше коментувати дії професіоналів, ніж людей некомпетентних та корумпованих. З якими показниками ми зустрінемо новий рік – залежить від того, наскільки професійно діятимуть ті, хто перебуває при владі. Але вони, швидше за все, діятимуть непрофесійно. Загалом стан економіки напряму пов'язнаний із ситуацією на фронті. Певний рівень стабільності, який ми маємо зараз, зберігатиметься навіть якщо війна триватиме до кінця року", - розповідає економіст.

Повністю інтерв'ю читайте у червневому номері журналу "Країна"

Передплату можна оформити онлайн

Україна через російську агресію втратила 3,5 млн робочих місць. Понад 4,5 мільйона людей виїхали за кордон. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на пресконференції у Лондоні.

Зараз ви читаєте новину «Як контрнаступ вплине на гривню: економіст пояснив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути