четвер, 13 липня 2023 23:45

Яйця можуть подорожчати: чого чекати українцями

Яйця можуть подорожчати: чого чекати українцями
У четвертому кварталі яйця можуть коштувати 70-75 грн/десяток. Фото: Pexels

В Україні можуть зрости ціни на яйця.

Прогнозують, що до холодів ціна становитиме 70-75 грн/десяток, передає УНІАН.

Серед причин цього здорожчання електроенергії та пального. У "Союзі птахівників" додали, що на подорожчання може вплинути очікуване цього року зниження врожаю зернових та олійних. Вони складають основу комбікорму для птиці.

Але найближчим часом різкого злету цін на яйця очікувати не слід. Зараз зупинили їхній експорт та транзит через сусідні країни ЄС.

"Вітчизняні підприємства не будуть зацікавлені занадто задирати ціну. Адже запаси яєць на фабриках накопичуватимуться", – кажуть експерти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Картопля сильно подорожчала: чому так сталося

Ситуація може змінитися із настанням холодів. Економічний експерт Олександр Хмелевський наголосив, що у цей час вартість енергоносіїв та електроенергії зростає, а виробництво яєць знижується.

Зараз десяток яєць "Квочка" коштує 57,75 грн, "Ясенсвіт" 59,26 грн.

Дефіциту яєць найближчим часом не буде. Відбуватиметься поступове відновлення виробництва.

"З боку попиту також якихось суттєвих змін не очікується, зазначають представники роздрібних мереж. На початку повномасштабної війни попит на яйця, як і на всі основні групи товарів, був дуже великий. Насьогодні попит стабілізувався", – підсумували у статті.

В НБУ повідомили, що рівень середньої номінальної зарплати в Україні цього року зросте на 21,9%, а реальної, тобто з урахуванням інфляції, – на 3,7%. Як прогнозує НБУ, 2023 року зарплати українців підвищаться завдяки подальшій адаптації бізнес-сектору до роботи в умовах високих ризиків.

Також на рівень зарплат впливатиме м'яка фіскальна політика. Надалі основним чинником стане підвищення попиту робочої сили в умовах прискорення економічного зростання.

Зараз ви читаєте новину «Яйця можуть подорожчати: чого чекати українцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути