вівторок, 31 липня 2012 09:28

Ахметов отримав контроль над "Запоріжсталлю"

Ахметов отримав контроль над "Запоріжсталлю"
Рінат Ахметов збільшив частки в підприємствах, що входять в холдинг "Запоріжсталь". Фото: segodnya.ua

Metinvest B.V. - материнська компанія групи "Метінвест" бізнесмена Ріната Ахметова - реалізувала опціон на викуп 50% гірничо-металургійного бізнесу групи "Індустріал", повідомили в "Метінвесті". Перші 50% компанія придбала ще в липні 2011 року.

У результаті "Метінвест" разом з групою неназваних інвесторів став власником 50,0032% акцій комбінату "Запоріжсталь" (частка "Метінвесту" становить 49,0032%), пише "Комерсант-Україна" у публікації "Ринат Ахметов облаштовує збут".

Угода також дозволила "Метінвесту" збільшити частки в підприємствах, що входять в холдинг "Запоріжсталь". Фактично компанія отримала контроль над заводом, констатує керуючий партнер юридичної фірми "Астерс" Олексій Дідковський.

"Тепер на зборах акціонерів компанія може приймати будь-які рішення, що впливають на господарську діяльність меткомбінату", - зазначив він.

Аналітик ІК Investment Capital Ukraine Олександр Мартиненко вважає, що головними плюсами покупки стане інтеграція виробничо-сировинного ланцюжка та оптимізація операційних процесів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська економіка різко загальмувала - ЄАБР

Основними власниками групи "Індустріал" до цих пір були Ігор Дворецький, Артур Абдінов і Віталій Сацький. Група володіє 50% холдингу "Запоріжсталь", який об'єднує близько 20 гірничо-металургійних активів переважно в Україні та Росії. Ще 49,9% належить пулу неназваним російських інвесторів, раніше купили 50% акцій "Індустріального союзу Донбасу". У числі активів холдингу "Запоріжсталь" - понад 96,6% акцій однойменного меткомбінату, 41% акцій "Запоріжкоксу" і 29% акцій Запорізького залізорудного комбінату. Крім того, компанія контролює Запорізький вогнетривкий завод, Луганський трубний завод і "Трубосталь", кілька ломопереробних підприємств та вугільних шахт, збагачувальну фабрику "Шолоховська", мережа трейдингових компаній і металобаз в СНД і інших країнах. Фінансові показники групи не розкриваються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не дивно, ніяких колапсів не сталося - експерт про новий Митний кодекс

Вартість угоди не розголошується. Але у звіті за 2011 рік "Метінвест" повідомляв, що перші 25% акцій обійшлися групі в $416 млн.

"Швидше за все контроль обійшовся в 800-850 мільйонів. Актив навряд чи коштував дорожче, враховуючи, що минулий рік підприємство закінчило зі збитками в 124 млн грн", - сказав аналітик ІК Eavex Capital Іван Дзвінка.

Аналітик Astrum Investments Юрій Рижков припускає, що власники "Запоріжсталі" навряд чи наполягали на високій ціні, враховуючи, що меткомпанія не забезпечена власною сировиною.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов отримав контроль над "Запоріжсталлю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

45

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути