понеділок, 25 лютого 2013 09:32

Аграрії можуть отримати новий інструмент для залучення грошей

Аграрії можуть отримати новий інструмент для залучення грошей
Фото: zn.ua

Міністерство економічного розвитку і торгівлі виступило з ініціативою, щоб Національний банк України (НБУ) запропонував аграріям можливість інвестувати у фондовий ринок.

Про це пише "Комерсант-Україна" в публікації "Зерно обгорнуть у цінний папір".

"Було прийнято рішення, щоб Нацбанк пропонував ринку не тільки можливості для інвестицій в золото або депозити, але і у фондовий ринок. Ці інструменти є ініціативою міністра економічного розвитку і торгівлі Ігоря Прасолова (глава ради НБУ). Він автор проекту закону про деривативи, і йому близька ця тема", - сказав виданню член ради НБУ Василь Горбаль.

Видання зазначає, що обіг складських документів на зерно регулюється законом "Про зерно та зерновому ринку". Згідно з документом, зерно, прийняте на збереження на склад, може бути предметом застави. Облік складських документів в електронному вигляді веде підприємство Держреєстри України. Минулого рокуі парламент прийняв закон про аграрні розписки, які дозволяють аграріям залучати фінансові і товарні ресурси під заставу майбутнього врожаю.

/media/video/484157/1_484157.mp4

Через високу вартість позикових ресурсів аграріям буде цікавий новий спосіб залучення коштів, впевнені експерти. Зараз ставки за кредитами для аграріїв становлять 23-30%.

Також, на думку експертів, привабливість нового інструменту для інвесторів, у тому числі банків, залежить від умов розміщення та ліквідності нового сегменту ринку.

За даними НБУ, обсяг кредитів підприємствам сільського господарства на 1 січня 2013 становив 36,5 млрд грн (зростання за три роки на 40%), у тому числі короткострокові позики на термін до року - 16,5 млрд грн. Гривневі кредити зайняли 70% портфеля. Прострочена заборгованість аграріїв становила 2,42 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Аграрії можуть отримати новий інструмент для залучення грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути