Ексклюзиви
понеділок, 25 липня 2016 16:05

Адвокати справи Одеського припортового заводу поскаржились на НАБУ послу США

Адвокати справи Одеського припортового заводу поскаржились на НАБУ послу США

Українські адвокати найближчим часом чекають зустрічі з послом США в Україні, щоб повідомити про "факти фальсифікації матеріалів і процесуальні порушення" з боку Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і суддів Солом'янського районного суду Києва, зокрема, у справі Одеського припортового заводу.

Про це заявили на прес-конференції в Києві адвокат Ігор Черезов, захисник голови наглядової ради "Одеського припортового заводу" Сергія Переломи і адвокат першого заступника директора ОПЗ Миколи Щурикова Діана Назаренко, передає РБК - Україна.

Адвокати планують задати запитання, на яких підставах НАБ в "непроцесуальному спілкуванні посилається на якихось "американців з ФБР" і на самого посла США, які нібито керують незаконними процесуальними діями бюро".

"Процесуальні порушення та обмеження прав адвокатів з боку НАБУ носять щоденний характер. Відповідно, Національна асоціація адвокатів України написала звернення у міжнародні адвокатські асоціації, а також звернулася в ООН. Ми зі свого боку звернулися до послів західних держав, а також до посла США, надали документи і аргументовані факти щодо того, яким чином порушуються права і які процесуальні порушення були допущені. Адвокати не тільки по ОПЗ, але і по ряду інших гучних справ чекають зустрічі з послом США, дата та час уточнюються", - пояснив Черезов.

Як стверджує адвокат, "справа ОПЗ набула міжнародного резонансу, заяви Міхеіла Саакашвілі (глава Одеської облдержадміністрації, – ред.) робляться і для міжнародних ЗМІ". "В результаті зірвана приватизація ОПЗ, бюджет недоотримав кілька мільярдів гривень і тепер взагалі незрозуміло, чи захочуть інвестори щось вкладати в завод", - говорить Черезов.

Серед порушень у справі ОПЗ адвокат назвав відмову суду від розгляду матеріалів перевірки ОПЗ Державною фінансовою інспекцією, які доводять невинність менеджерів ОПЗ. Замість розтрати коштів, про які заявляє їм НАБ, Перелома та Щуриков забезпечили 220 млн прибутку за 2015 рік, а в 2014 підприємство отримало 270 млн грн збитків, підкреслив адвокат. Він також зазначив, що "НАБ замовило свою експертизу підприємству, яке саме НАБУ вважає фіктивним і в ході обшуків вилучало його документи".

Також адвокати керівників ОПЗ вказали на "повну неаргументованість рішення судді Солом'янського суду Андрія Макухи про арешт їхніх підзахисних і призначення астрономічних сум застав". Вони піддали сумніву здатність приймати від імені України рішення судді, який проводив репресії проти майданівців і проти якого саме НАБ висунуло підозру в корупції, а у Верховну Раду було подано подання на звільнення Макухи за порушення присяги судді.

Пропозицію захисту про відвід скомпрометованого судді відкинули як ще один суддя Солом'янського суду, так і представник САП, повідомив Черезов. Тому адвокати звернулися також у Вищу кваліфікаційну комісію суддів щодо цих двох суддів.

Адвокати повідомили, що захист подав апеляцію на рішення судді Макухи. Ігор Черезов сподівається на успіх, оскільки, на його думку, "в апеляційному суді не буде залежних від НАБ суддів". "НАБУ пропонує створити антикорупційний суд, тоді суддею в ньому буде Макуха – і в цій державі нічого і нікому вже не можна буде довести", - сказав адвокат.

У свою чергу захисник Щурикова Діана Назаренко констатувала, що "Майдан виявився безрезультатним". "Все повернулося на 3-5 років тому, судді залишилися ручними і виконують політичну волю. Сьогодні – волю Саакашвілі і Ґізо Уґлави (перший заступник директора НАБУ, - ред.), якого вважають близьким до Саакашвілі, оскільки правових підстав для арешту менеджерів ОПЗ не існує", - вважає вона.

Зараз ви читаєте новину «Адвокати справи Одеського припортового заводу поскаржились на НАБУ послу США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути