неділя, 01 листопада 2020 21:10

5 популярних запитань на співбесіді, до яких треба бути готовим

5 популярних запитань на співбесіді, до яких треба бути готовим
Відгуки з попередніх місць роботи можуть як допомогти, так і нашкодити. Фото: unsplash

Спілкування між компанією та перспективним кандидатом може невдало закінчитись через неправильно поставлене запитання HR-менеджера, помилкову реакцію кандидата, неправильну інтерпретацію відповідей, домисли з обох боків.

Як реагувати на популярні запитання під час співбесіди, радить HR-директор компанії DataArt Станіслав Калацький у матеріалі Happy Monday.

Питання №1: "Чому ми повинні обрати саме вас?"

"Це питання — певно, найнадійніший спосіб зіпсувати кандидатові враження від співбесіди. Сьогодні тон переговорам задає ринок. Якщо ви не підходите одне одному, спеціаліст із великою ймовірністю знайде собі іншу компанію, тож питання "Чому ви?" тепер частіше ставить сам кандидат. Завдання компанії — зробити відповідь на нього очевидною", - каже Калацький.

На його думку, після такого питання співбесіду можна не продовжувати.

"Якщо робота у компанії вас дуже цікавить, переведіть відповідь у діалог: розкажіть, як ви зрозуміли вимоги до вакансії, співвіднесіть їх зі своїми навичками і досвідом. Уточніть, яке завдання стоїть перед командою, і спробуйте пояснити, як допоможете з ним впоратись. Не зайвим буде спитати про цінності і цілі, якими керується потенційний роботодавець", - пояснює експерт.

Він радить не надто вихваляти себе, бо це майже завжди радше відштовхує, ніж викликає прихильність.

Питання №2: "Чому ви вирішили змінити роботу?"

У відповідь експерт радить розповісти, що подобалось на попередній роботі, чи пробували щось змінити, щоб залишитись, а якщо ні, то чому.

Питання №3: "Ким ви бачите себе за 5 років?"

На думку Станіслава Калацького, якщо компанія не пропонує 5-річний контракт, ставити такі питання недоречно.

"Скоріше за все, за допомогою цього питання у вас хочуть дізнатися пріоритети професійного розвитку. Розкажіть, що захоплює вас зараз, над чим працюєте і що сприятиме тому, щоб ви залишились із новим роботодавцем надовго. Поцікавтеся, чи пропонує компанія можливості, пов'язані з вашими пріоритетами та інтересами", - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як видурюють гроші у тих, хто шукає роботу: 5 шахрайських схем

Питання №4: "До кого звернутися за відгуками на вашій колишній роботі?"

Відгуки з попередніх місць роботи можуть як допомогти, так і нашкодити обом сторонам переговорів. Люди бувають емоційні — зокрема й ті, хто дає характеристику колишньому працівникові.

"Плануючи змінити роботу, пам'ятайте, що важливо розійтися мирно. Або хоча б без відкритих конфліктів — вони можуть позначитись на подальшому працевлаштуванні", - каже експерт.

Питання №5: "Вибачте, я бачу, що ви нам не підходите"

Зовнішній вигляд кандидата все ще може впливати на рішення тих, хто проводить інтерв'ю, хоча у реальності він майже нічого не говорить про пошукача.

"Не забувайте про значення контексту. Іноді роботодавці дійсно можуть приймати неоднозначні рішення, керуючись зовсім не вимогами вакансії. Заздалегідь спитайте, чи є у компанії дрес-код і вимоги до зовнішнього вигляду співробітників. Ще краще — прямо дізнатися, що роботодавець вважає неприйнятним", - радить Калацький.

Причинами для хвилювання перед співбесідою можуть бути страх невизначеності, брак досвіду та неправильні установки. Щоб цього уникнути, варто відшліфувати свою поведінку на інтерв'ю, програвши його перед дзеркалом чи друзями.

Зараз ви читаєте новину «5 популярних запитань на співбесіді, до яких треба бути готовим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути