понеділок, 12 вересня 2022 10:51

14 млн українців доведеться пояснити джерело доходів

14 млн українців доведеться пояснити джерело доходів
В Україні 14 млн осіб доведеться пояснити свої доходи. Фото: pixabay.com

В Україні 14 млн осіб доведеться пояснити свої доходи.

У тіні перебуває до 50% економіки. Тож під час податкової реформи доведеться пояснити прибутки, заявив заступник голови Офіса президента Ростислав Шурма. Він розповідав про податкову реформу "10-10-10" на 17-й щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії, пише ZN.

Шурма наголосив, що підвищення податків не є вирішенням економічних проблем України.

"Підвищення рівня податків майже ні до чого не призведе: можна у 3-4 рази підняти, але це вб'є бізнеси в Україні. Йдеться не про те, щоб не зробити ліберальні ставки податків, а щоб люди сплачували податки", – констатував він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада зробила перший крок до податку, який анонсував Гетманцев

На його думку, треба два роки, щоб податки почали сплачувати всі. Він зазначив, що рішення про податкову реформу "10-10-10" буде ухвалено після того, як буде досягнуто розуміння компенсаторів доходів бюджету. До того ж, Україна має намір провести консультації з міжнародними партнерами.

"Ми маємо визнати, що фінансово вижити в цій ситуації ми зможемо за допомогою наших міжнародних партнерів. Зараз ключова річ – це підтримка наших партнерів: до 60% отримуємо від партнерів. Будь-яке рішення щодо податків буде схвалено після консультацій із нашими партнерами та тими, хто фінансово нас підтримує", – сказав він.

Заступник голови ОП уточнив, що базова концепція податкової реформи залишається незмінною – "10-10-10-3": 10% – податку на прибуток, 10% – ПДФО (податок на доходи фізосіб), 10% – ПДВ (податок на додану вартість) та 3% – військовий збір. Зараз ПДВ становить 20%, ПДФО – 18%, військовий збір – 1,5%, а податок на прибуток, який хочуть замінити на податок на виведений капітал, становить 18%.

Державний бюджет на 2023 рік буде бюджетом воюючої з окупантами країни – максимум на оборону, мінімум на нецільові витрати.

Пріоритетними витратами на наступний рік будуть безпека та оборона, які вирішено профінансувати на рекордну суму – більш, як трильйон гривень, розповів президент України Володимир Зеленський у зверненні за підсумками 7 вересня.

Також Україна планує повністю забезпечити соціальні зобов'язання держави перед громадянами.

Зараз ви читаєте новину «14 млн українців доведеться пояснити джерело доходів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути