Ексклюзиви
пʼятниця, 28 грудня 2018 14:00

"10 років тому було несерйозно працювати в компанії один рік. Зараз це нормально" - експерт про особливості українського ринку праці

У 2018 році українці стали грамотніше підходити до пошуку роботи. Звертають увагу на те, як довго компанія працює на ринку, на її репутацію. Водночас найголовніше значення при виборі роботи має розмір заробітної плати, розповіла в інтерв'ю Gazeta.ua Інна Новицька, власниця компанії з підбору персоналу "Нова персона".

Кому пропонували найбільше роботи у 2018 році?

Порівняно з минулим роком нічого не змінилося. Найчастіше шукали працівників у сфері виробництва. Це пов'язано з трудовою міграцією робочих чи спеціалістів середнього ланки за кордон. Їхали в основному в Чехію, Польщу, Росію. Крім того, в Україні відчували дефіцит кадрів у сфері обслуговування. Зокрема йдеться про готелі у західних областях країни. Там люди активніше шукали роботу за кордоном. У літній період дефіцит гувернанток був в Одесі. Звісно протягом року не вистачало будівельників. Тим більше Ізраїль офіційно відкрив ринок праці для українських спеціалістів. Також дефіцит відчула сфера продажів. Загалом в Україні найзатребуваніші ті ж професії, що і за кордоном.

Автор: Facebook
  Власниця компанії з підбору персоналу "Нова персона" Інна Новицька: "Не всі українці претендують на офіційне працевлаштування. Їх влаштовує, щоб податки, які потрібно платити державі, зараховували до зарплати. Тому виплати зростають, але бюджет держави від цього більшим не стає".
Власниця компанії з підбору персоналу "Нова персона" Інна Новицька: "Не всі українці претендують на офіційне працевлаштування. Їх влаштовує, щоб податки, які потрібно платити державі, зараховували до зарплати. Тому виплати зростають, але бюджет держави від цього більшим не стає".

Які спеціалісти отримували найвищі зарплати?

Це програмісти. Вони лідери вже не перший рік. Далі йде сфера маркетингу. Крім того, затребувані та високооплачувані спеціалісти, що займаються просуванням компаній чи брендів у соціальних мережах. Звісно більше платили тим, хто володіє іноземною мовою. Вони можуть працювати у великих міжнародних компаніях, де зарплати виплачують у валюті. Крім того, не погано себе почували фармацевти.

Підприємства потроху піднімають зарплати. Таким чином утримують працівників, щоб не шукати нових

Попри те, що виробнича сфера відчуває дефіцит кадрів, зарплати там не найвищі. Адже сьогодні деякі великі підприємства вже мають не конкурентну цінову політику щодо свого товару. Програють у першу чергу китайському. Якщо вони підвищать заробітну плату, їхній товар подорожчає. У результаті втратять покупця. Водночас зараз підприємства потроху піднімають зарплати. Таким чином утримують працівників, щоб не шукати нових.

Що пропонували роботодавці протягом року, щоб утримати працівників?

Невеликим підприємствам важко підвищувати заробітну плату своїм працівникам. Податки в країні зростають, відповідно не вигідно офіційно платити більше. Тому бізнес активно йде "в тінь". Звідти, як відомо, мало хто повертається. Крім того, зараз не всі українці претендують на офіційне працевлаштування. Їх влаштовує, щоб податки, які потрібно платити державі, зараховували до зарплати. Тому виплати зростають, але бюджет держави від цього більшим не стає. Водночас у крупних підприємствах, завдяки активності профсоюзів, зарплати щорічно офіційно зростають на 15-20 відсотків. Звісно співробітники все одно хочуть отримувати більше.

Крім того, роботодавці активно вкладають кошти у навчання персоналу. Створюють корпоративні коледжі, університети. Таким чином утримують працівників, бо гарантують просування по кар'єрним сходам. Серед бонусів для співробітників пропонують медичне страхування, знижки на відпочинок, безкоштовні обіди. Крім того, роботодавці зрозуміли, що у їх штаті обов'язково має бути власний hr-менеджер. Адже матеріальна мотивація діє не довго. Пошукачі приходять працювати у компанію, а йдуть від людини. Hr-менеджер займається корпоративною культурою, налагоджує атмосферу в колективі. Також роботодавці почали краще облаштовувати робочі місця, кімнати відпочинку.

Сьогодні особливу увагу звертають на когнітивні здібності людини. На скільки вона комунікабельна, бажає вчитися та розвиватися

Як змінились роботодавці — що вимагають, чого очікують?

Зараз досвід знаходиться не на першому місці при прийомі на роботу. Однак є та робота, куди без нього влаштуватися не можливо. Йдеться про хірургів, конструкторів, технічних спеціалістів. Водночас в інших сферах роботодавець готовий навчати співробітників. Сьогодні особливу увагу звертають на когнітивні здібності людини. На скільки вона комунікабельна, бажає вчитися та розвиватися. Раніше працівників шукали до 35-40 років. Зараз роблять ставку на особисті якості людини. Тобто пропонують перспективну роботу і працівникам за 45. Це великий плюс для тих, хто хоче змінити сферу діяльності. Наприклад, жінка все життя пропрацювала бухгалтером, але мрія спробувати себе у журналістиці.

Чи з'явилися нові методи підбору кадрів?

Справжні "мисливці за головами " – рекрутери використовують всі можливі джерела пошуку персоналу. На перше місце вийшли соціальні мережі. Ними вже користуються понад 7 років. Однак зараз це стало трендом серед шукачів кадрів. Крім того, останні 2 роки підприємства-гіганти у виробничій сфері переглянули формат спілкування з співробітниками. Раніше у них були відділи кадрів. Тепер вони виховують та розвивають відділ по підбору персоналу. Проводять різноманітні ярмарки, благодійні акції, спортивні заходи. Запускають акцію "приведи друга". Це пов'язано з тим, що дефіцит кадрів на цих підприємствах становить близько 30 відсотків.

Скільки українці у середньому затримуються на одній роботі?

Потік кадрів порівняно з попередніми роками пришвидшився. 10 років тому було несерйозним працювати в компанії 1 рік. Зараз це нормально. Крім того, той, хто працевлаштований неофіційно може змінювати роботу щомісяця. Якщо щось не подобається, то він просто отримує заробітну плату і далі не виходить на роботу. Молоді кадри взагалі можуть звільнитися, якщо на них керівник підвищив голос, крісло не зручне чи немає кавового апарату в коридорі.

Найчастіше роботу міняють через невиплату чи затримку зарплати, хамське відношення керівництва, неграмотне управління персоналом, нестабільність компанії

Найчастіше роботу міняють через невиплату чи затримку зарплати, хамське відношення керівництва, неграмотне управління персоналом, нестабільність компанії.

На що люди готові заради вищої зарплати — підвищення кваліфікації, курси, вивчення мов?

Сьогодні відбувається дуже багато освітніх заходів, конференцій, форумів, де українці підвищують власну кваліфікацію. Люди зрозуміли, що чим більше вони вкладають у себе, тим більша їхня ринкова вартість. Хто не має можливості приїхати на ці заходи, навчається дистанційно. Проходить курси у різноманітних бізнес-школах.

Крім того, українці масово вивчають іноземні мови. В основному це англійська, польська, також іврит. Особливо це стосується тих, хто шукає роботу за кордоном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як побудувати кар'єру: 6 порад від експертів

Кого в основному шукатимуть наступного року? Як зміняться зарплати?

Наступного року навряд чи щось кардинально зміниться на ринку праці. Знову активно шукатимуть спеціалістів у сферу виробництва, будівництва, обслуговування. Затребуваними будуть аграрії, швачки. Звісно роботу і далі пропонуватимуть програмістам, маркетологам, продажникам.

Впевнена, що зарплати будуть підвищуватися далі. Роботодавці та люди за 4-5 років адаптувалися до складнощів. Виробили стратегію розвитку та підвищення заробітних плат.

Люди зрозуміли, що чим більше вони вкладають у себе, тим більша їхня ринкова вартість

Як бути завжди затребуваним на ринку праці?

Потрібно чітко розуміти, чого ти хочеш. Інакше знайти роботу не вдасться. Першочергово варто об'єктивно оцінити нинішній рівень компетенції. Зрозуміти якими знаннями, навичками володієш. Що потрібно зробити чи вивчити для досягнення цілі. Тоді вдасться прописати план пошуку роботи. За цих умов знайти роботу можна протягом тижня. Крім того, потрібно не забувати запитувати у різноманітних організаціях про вакантні місця. Ви можете залишити інформацію про себе. І можливо, вам зателефонують. Це також працює.

Зараз ви читаєте новину «"10 років тому було несерйозно працювати в компанії один рік. Зараз це нормально" - експерт про особливості українського ринку праці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути