неділя, 15 березня 2020 17:05
Сергій Дзех
Сергій Дзех
Журналіст, редактор

Не можу терпіти

– Це не медреформа, а вбивство галузі, – каже Юлія.

Працює медсестрою у психіатричній лікарні. Цьогоріч заклад має організуватися так, щоб самостійно заробляти. Державних дотацій не отримуватиме. Кошти від Національної служби здоров'я надходитимуть тільки за пролікованих пацієнтів і надані їм послуги. Таку систему передбачає другий етап медичної реформи.

– Ну які послуги психіатрія може запропонувати? – продовжує Юлія. – Нестача коштів означатиме, що не буде за що утримувати особливо важких пацієнтів – буйних, зі складними розладами, запущеною шизофренією. Наш головлікар недавно їздив в управління охорони здоров'я і казав про це. Там тільки головами похитали: "Розпускайте всіх по домах". Уявляєш, що буде, коли вони вийдуть на вулицю? Під час нападу і вдарити можуть, і зарізати. І нічого їм не буде, бо мають довідку про неосудність.

Дзвоню до знайомого Олега. Розпитую, як живеться із сусідкою поверхом нижче. Їй півтора року тому діагностували психічні розлади. Після лікування відпустили додому.

– Перший час сварилися. Серед ночі гепала молотком у стіни. Їй здавалося, що в мене вдома цілодобово грає музика, – розповідає товариш. – А пару місяців тому її перемкнуло. Тепер уживаємося прекрасно.

– А що сталося? – питаю.

– Стала топити сусідів знизу. Відкриває воду і лягає спати. Вони матюкалися, двері їй ламали. Але зрештою з'їхали. Квартиру продають. Я – щасливий. Бо на виборах страх як підтримували Зеленського. А я його досі терпіти не можу

Зараз ви читаєте новину «Не можу терпіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути