Ексклюзиви
понеділок, 06 березня 2023 08:03

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ здійснюють обмежений тактичний відхід у Бахмуті – ISW

ЗСУ здійснюють обмежений тактичний відхід у Бахмуті – ISW
Битва за Бахмут почалася літом минулого року. Останні два тижні окупанти намагаються взяти в оточення захисників Бахмута. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сили оборони України, ймовірно, проводять обмежене тактичне відведення військ у Бахмуті Донецької області.

При цьому зарано робити оцінки щодо намірів України про повний відхід з міста. Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW) у новому звіті.

Аналітики вважають, що українські сили, можливо, відходять зі своїх позицій на східному березі річки Бахмутка, враховуючи руйнування залізничного мосту через річку на північному сході Бахмута.

В ISW зазначили, що геолокаційні відеозаписи показали, що сили "групи Вагнера" продовжували просуватися в північно-східній частині Бахмута і 5 березня просунулися в районі залізничної станції Ступки.

"Український військовослужбовець повідомив, що на 4 березня російські війська ще не перетнули річку Бахмутку в центральній частині Бахмута, а російські блогери стверджували, що "Вагнер" відтіснив українські позиції до центральної частини Бахмута. Наразі незрозуміло, чи планують українські війська утримувати позиції на західному березі річки Бахмутка", – йдеться у звіті.

Аналітики впевнені, що українська оборона Бахмута залишається стратегічно обґрунтованою, оскільки вона "продовжує поглинати російську живу силу і техніку тоді, як українські війська не зазнають надмірних втрат".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Зеленського сказали, чи виходять ЗСУ з Бахмута

"Українські війська навряд чи вийдуть з Бахмута одразу. Вони можуть продовжувати поступовий відхід з боями, щоб виснажити російські війська у міських боях. Російські війська навряд чи швидко здобудуть значні територіальні успіхи при веденні війни у місті, яка зазвичай є вигідною для тих, хто обороняється, і може дозволити українським військам завдати значних втрат наступальним російським підрозділам, навіть якщо українські війська активно відступатимуть", – додали у звіті.

Центр міста Бахмут розташований на західному березі річки Бахмутка. Російським військам доведеться вести бої через цю територію, якщо вони не зможуть просунутися безпосередньо на північ або південь від Бахмута, вважають в Інституті.

"Такі міські умови та особливості річки можуть зіграти на руку українським силам, якщо вони зможуть утримати лінію від Хромового (селище на північно-західній околиці Бахмута. – Gazeta.ua) до траси Т0504 Бахмут-Костянтинівка. Українська оборона позицій біля Хромового і на Т0504 може змусити російські війська вести бої через міську місцевість центральної частини Бахмута, що може призвести до значних затримок і втрат для російських сил та прискорити кульмінацію російського наступу", – кажуть аналітики.

На їхню думку, міські бої в Бахмуті можуть ще більше виснажити і без того виснажені російські змішані сили.

"Як це сталося після відходу українських військ з лінії Сєвєродонецьк-Лисичанськ (Луганщина. – Gazeta.ua), що фактично поклало край російським наступальним операціям у Луганській і Донецькій областях влітку 2022 року", – нагадали фахівці.

Масового відведення з міста українських захисників немає. Військове керівництво проводить планові ротації на цьому напрямку. Місто контролюють українські сили, заявив речник Східного угруповання військ Сергій Череватий.

Українські війська контролюють трасу Костянтинівка-Бахмут. Нею здійснюється постачання. Жодного виведення військ немає, сказав заступник командира батальйону "Свобода" лейтенант Нацгвардії Володимир Назаренко.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ здійснюють обмежений тактичний відхід у Бахмуті – ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути