Ексклюзиви
пʼятниця, 22 вересня 2023 06:47

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ проривають останню лінію оборони РФ на Запоріжжі: карти контрнаступу
7

Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті 22 вересня
Фото: ISW
Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті 22 вересня
Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті 22 вересня
Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті 22 вересня
Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті 22 вересня

На заході Запорізької області бронетехніка Збройних сил України вже діє за останньою лінією російських оборонних укріплень. Водночас зарано стверджувати, що Сили оборони повністю прорвали цю межу.

Ситуація на фронті в Харківській та Луганській областях досі напружена, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Бої у Донецькій області тривають.

Геолокаційні кадри від 21 вересня вказують, що українська бронетехніка просунулася на південь від російських протитанкових ровів і загороджень типу "зуби дракона", які є частиною тришарової оборони. ЗСУ вступили в обмежений бій безпосередньо на захід від Вербового у 18 км на південний схід від Оріхова. Зараз незрозуміло, чи утримують українські війська ці позиції. Аналітики вперше спостерігають, що українські сили використовують бронетехніку за межами російської тришарової оборони.

Присутність української бронетехніки за останньою лінією нинішнього російського оборонного шару вказує на те, що українці забезпечили прорив перших двох ліній цього шару у достатній мірі, щоб перекинути свою техніку вперед.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни не здатні успішно наступати на фронті – британська розвідка

Здатність ЗСУ перекинути бронетехніку до найпотужніших оборонних рубежів РФ, призначених для їх зупинки, і прорвати їх, а також керувати цією технікою поблизу підготовлених російських оборонних позицій є важливою ознакою прогресу українського контрнаступу, наголошують експерти ISW.

Додаткові геолокаційні відеозаписи за 20 і 21 вересня свідчать, що українські військові просунулися також на захід і південний захід від Вербового. Армія РФ, що наразі обороняється в західній частині Запорізької області, не змогла перешкодити українським військам поступово, але впевнено просуватися вперед із середини серпня.

Спостерігається повільне, але регулярне просування ЗСУ у цьому регіоні, попри те, що російські військові перекидають сюди частини відносно елітних підрозділів для посилення своїх оборонних операцій.

Супутникові знімки підтверджують, що українські сили також завдали удару по 744-му центру зв'язку командування Чорноморського флоту в окупованому Криму 20 вересня. Українські удари зруйнували значну частину командного пункту поблизу Верхньосадового, що у 16 км на північний схід від Севастополя.

Аби мати сили для відновлення наступу в Україні, Росія може зважитися на новий раунд мобілізації. Західні союзники очікують цього від РФ, заявив директор стратегічного об'єднаного штабу Канади генерал-майор Пол Превост на слуханнях комітету з оборони Палати громад.

У РФ та на окупованих територіях України очікується чергова хвиля мобілізації. Цього разу окупанти планують загнати до свого війська від 400 тис. до 700 тис. чоловіків.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ проривають останню лінію оборони РФ на Запоріжжі: карти контрнаступу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути