понеділок, 04 травня 2020 10:57

Життя окупованої Луганщини: коронавірус, Трамп і НЛО

Життя так званої ЛНР наразі регулює коронавірус. Хоча довго місцеві чиновники бадьоро звітували про ситуацію під контролем і жодний спалах захворюваності.

Проте лише недалекі люди могли припускати, що пандемія не торкнеться "маленької, але гордої республіки". Адже при всій декларованій самостійності, життя окупованої Луганщини та її мешканців насправді залежить від багатьох зовнішніх факторів. Через тісні зв'язки її нинішній куратор - Росія - рано чи пізно мав "нагородити" республіку коронавірусом. Так і сталося.

Коронавірус довелося визнати

Попри багаторічну звичку приховувати правдиві дані від усіх, у тому числі від власних громадян, владі ОРЛО довелося таки визнати епідемію. Хоча домогтися точних цифр від патологічно потайливого місцевого начальства навряд чи комусь удасться. Тим більше, підґрунтя для махінацій із даними зручне: мало хто там від чого помер? Може, це й не коронавірус зовсім.

Проте, з 1-го по 13 травня окупаційній владі довелося оголосити в так званій ЛНР карантин. Тобто, режим самоізоляції - так це тут назвали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Масова роздача паспортів РФ: навіщо Путіну нові громадяни

За твердженням мешканців одного з прикордонних із РФ міст на окупованій території, у псевдореспубліці введено масковий режим, припинено роботу громадського транспорту - дозволено пересування тільки робочого й спецтранспорту.

Комендантська година в силі, як і раніше: її не скасовували від 2014-го. При цьому дотримуватися її особливо ніхто не поспішає. Якщо в центрі місцева міліція ще може зловити й оштрафувати, то ближче до околиць молодь збирається й після 23:00. До речі, попри вже офіційний карантин.

Автор: Facebook/Свердловськ сьогодні
  Окупована Луганщина
Окупована Луганщина

Як усе починалося

Насправді, карантинні заходи в ОРЛО поступово вводилися як мінімум із квітня, хоча "карантином" це з певних причин не називали. Школярі переведені на режим онлайн-навчання. Вчителі ходять на роботу, але старшим за 65 років можна залишатися вдома.

Закрито практично все, крім продовольчих магазинів, аптек, ветеринарних і ритуальних установ.

Маскового режиму на вулицях міста дотримується приблизно половина місцевих, хоча в магазинах у масках усі без винятку.

Тестування - лише в Луганську

Стосовно тестів на коронавірус - отримати їх не так і просто. Тестують хворих лише за наявності дуже серйозних показників і виключно в Луганську. Втім, це й не дивно. Рівень місцевої медицини, після того, як із республіки масово поїхали висококваліфіковані лікарі, бажає кращого. Та й тримати під контролем статистику захворюваності республіканським чиновникам централізовано набагато легше.

На 28 квітня, за даними місцевого "міністра охорони здоров'я" Наталії Пащенко, на окупованій території Луганської області було зареєстровано 119 випадків коронавірусної інфекції, 1 людина померла.

Китайці, Трамп і НЛО

Хто винен в епідемії коронавірусу? Це питання обговорюється в так званій ЛНР дуже активно. Тут без сюрпризів: частина звинувачує Україну, частина - Росію. Дістається в цьому сенсі китайцям та Америці з Трампом.

Існують і конспірологічні версії. Ось найцікавіша.

"Іду додому, а темніє вже, - розповіла одна з місцевих мешканок. - Біля під'їзду стоять 2 сусідки, пенсіонерки, і щось уважно розглядають у небі. Одна каже - дивись, там якийсь непізнаний об'єкт. Друга - швидко додому, а то почне коронавірус на голову сипати! І в різні боки чкурнули".

Коронавірус і пенсії

А якщо серйозно, карантин через коронавірус сильно вдарив по економіці псевдореспубліки в цілому і добробуту місцевих пенсіонерів зокрема. Через закриті кордони перевести в готівку українську пенсію неможливо, а вижити на російську допомогу дуже непросто. Особливо, якщо захворів.

Втім, пенсіонерів, які отримують українську пенсію, тут стало набагато менше, ніж раніше. Оформити виплати самостійно досить складно, а оплатити послуги "рішал" - дорого, не всім по кишені.

Шахти на паузі

Ще одне рішення, яке окупаційна влада аргументує введенням режиму самоізоляції: з 1-го по 12 травня призупинена робота місцевих шахт. Підтримуються лише основні процеси життєзабезпечення підприємств.

Автор: Facebook/Мирний Донбас
  Окупована Луганщина
Окупована Луганщина
І це не може не турбувати співробітників. Особливо після оголошення "реорганізації" республіканської вугільної галузі. Гірники побоюються, що після зняття карантинних заходів на роботу можуть повернутися не всі.

І в цілому, тут давно говорять про те, що шахти, ті що кращі, продадуть (або віддадуть) новим власникам, гірші - залишать Луганську. У будь-якому випадку, нічого хорошого від таких змін гірники не чекають.

В окупованому РФ Зоринську Перевальського району так званої ЛНР на шахті "Ніканор-Нова" шахтарі кілька діб відмовляються виходити на поверхню.

Зараз ви читаєте новину «Життя окупованої Луганщини: коронавірус, Трамп і НЛО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути