субота, 31 серпня 2019 23:43

Жителі ДНР хочуть знову в склад України

Більшість жителів непідконтрольної Києву частини Донецької та Луганської областей вважають територію ОРДЛО української.

54,5% жителів Донбасу вважають окуповані території Донецької та Луганської областей частиною України. З них 31% людей хоче, щоб території мали автономний статус у складі України, а 23,5% бажають повернутися до складу України без змін, повідомляють фахівці берлінського Центру східноєвропейських і міжнародних досліджень (ZOiS).

18,3% мешканців окупованої території Донбасу підтримують входження цих районів до складу Росії без надання автономного статусу, а 27,3% — зі здобуттям автономії. Такі дані опитування Центру східноєвропейських і міжнародних досліджень.

На непідконтрольних територія Донецької та Луганської областях говорили з людьми телефоном, на підконтрольних — через інтерв'ю. В анкетуванні взяли участь 1 200 осіб, які проживають по обидва боки лінії зіткнення. Людей опитували протягом 2-х місяців - з лютого по березень.

"Коли Донбас повністю стане український — запанує мир і нове життя нашого регіону. Але треба розірвати будь-які відносини з Росією, — каже Gazeta.ua Владислав Слісарчук із Донецька. - За п'ять років війни й окупації люди втомилися жити в не­зрозумілому статусі. Вони не хочуть Росії, бо фінансово допомагає тільки бойовикам. А народ досі їздить за виплатами та їжею на українські території. Майже всі хочуть Україну".

  У ДНР бойовики розклеюють по всій території ОРДО агітаційні листівки із закликом вступати до лав військових. Обіцяють хороші зарплати і соціальні гарантії. Фото: Gazeta.ua
У ДНР бойовики розклеюють по всій території ОРДО агітаційні листівки із закликом вступати до лав військових. Обіцяють хороші зарплати і соціальні гарантії. Фото: Gazeta.ua

На підконтрольній Києву території Донбасу понад 95% опитаних вважають територію ОРДЛО частиною України.

64,7% виступають за відновлення стану, який був до початку бойових дій на сході. 30,7% хочуть автономного статусу регіону у складі України.

У 2016 році ці показники становили 65,7% і 26,7% відповідно.

Скорочується число тих, хто бачить невизнані "республіки" частиною Росії без надання автономії. З 2016 року їх кількість скоротилася з 5% до 2,3%.

Ідею отримання територіями ОРДЛО автономного статусу в складі Росії підтримують 2,3% жителів Вільного Донбасу. У 2016 році таких було 2,6%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Молоді практично немає. Вона на заробітках в Москві" - життя в ДНР

У Раді зареєстрували законопроект, що передбачає зняття з бойовиків відповідальності за скоєні на Донбасі злочини.

Проект Закону про недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної, адміністративної відповідальності та покарання осіб - учасників подій на території Донецької, Луганської областей 29 серпня зареєстрували під номером 1089. Автором проекту став колишній регіонал Вадим Новінський. Текст законопроекту на сайті ВР відсутній.

Зараз ви читаєте новину «Жителі ДНР хочуть знову в склад України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути