Ексклюзиви
пʼятниця, 14 травня 2021 15:52

"Залізний купол" не вбереже Україну від російських "Градів" - експерт

Війна з Україною дорого обійдеться Путіну, тому він дестабілізує ситуацію в інший спосіб.

Щоб захиститися, маємо розірвати договір про спільне використання Азовського моря якомога швидше, в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Михайло Самусь, заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння.

 

Жителі окупованої території отримують російські паспорти. Для Путіна ці люди — громадяни РФ. В разі наступу він апелюватиме до їхнього так званого громадянства. Чи є шанс повернути території ОРДЛО?

Насправді формально набуття російського громадянства мешканцями певної території не означає, що вона тепер належить РФ. Тому це жодним чином не впливає на міжнародно-правовий статус окупованого Донбасу. Це окупована територія України й поновлення контролю над окупованими територіями Донецької та Луганської областей є завданням нашої держави.

Для цього ми маємо дуже широкий вибір інструментів: дипломатичний, політичний, збройний та інші. Тому все залежатиме від ситуації.

Відведені наші війська на Маріупольському напрямку. Зараз Росія намагається видобувати прісну воду з Азовського моря. Яка ймовірність того, що росіяни підуть захоплювати все Приазов'я?

Це нереально. Подивіться на карту — де ми, а де російські війська. Щоб захопити ці міста з моря, треба провести складну операцію. Навіть для висадки десанту армії РФ треба буде знищити всі наші війська в радіусі 50 кілометрів.

А вже не 2014-й рік. Зараз будь-яка спроба росіян піти у наступ закінчиться широкомасштабною війною з Україною. Для самої Росії це обернеться катастрофою. Росіяни цього хочуть, але не наважаться на це.

Якби Ігор Гіркін (колишній полковник ФСБ, терорист, підозрюваний у справі про збиття малазійського Боїнга MH-17 в небі над Торезом - Gazeta.ua) з'явився у Слов'янську зараз, то для нього б все дуже швидко закінчилося.

Але тоді, 2014-го, держава не виконувала своїх функцій. Зараз вже все по-іншому і військова інфраструктура інша.

Чи можемо ми денонсувати договір між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки?

Так, звісно. Це двосторонній договір, ми можемо вийти з нього, бо він не відповідає інтересам нашої держави. Особисто я за його розірвання, тому що він нівелює можливості України використовувати Міжнародне морське право в Азовському морі та Керченській протоці. Завдяки цьому документу в акваторію Азовського моря не можуть заходити іноземні військові судна, а Росія так створила ситуацію, що тепер і ми не можемо заводити туди свої військові кораблі.

І будь-які спроби зараз розглядати питання стосовно Азовського моря й Керченської протоки зводяться до того, що РФ апелює до цього договору. А в ньому прописано, що всі проблеми ми маємо спочатку пробувати вирішувати з РФ, а вже потім діяти за міжнародним правом. Це дуже заважає нам.

Це звільнить акваторію Азовського моря? Росіяни побудували міст у протоці, яким вони заблокували акваторію, що з ним робити?

По-перше, міст збудований незаконно, з точки зору міжнародного права його не існує. По-друге, протока не заблокована. І по-третє, згідно з міжнародним правом, Керченська протока є міжнародною. Ніхто не може заборонити проходити нею, бо є таке поняття, як свобода судноплавства.

РФ правом сили може забороняти прохід: знищувати кораблі, розпочинати акти агресії, але це розглядатиметься в міжнародних судах.

Автор: Держприкордонслужба
  Російська береговап охорона намагається перешкодити проведенню україно-американських навчаннь
Російська береговап охорона намагається перешкодити проведенню україно-американських навчаннь

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мінус Медведчук. Будуть ще мінуси" - Зеленський

Чи здатен шостий президент України Володимир Зеленський та його Міноборони розбудувати таку саму армію, як і в Ізраїлю?

Україні не потрібна така армія, як в Ізраїлю, бо ця країна в іншій ситуації, вона менша за територією і в неї інші вороги.

Цей досвід цікавий, так, проте я б не брав кальку з нього.

Говорячи про "Залізний купол", яким останнім часом так захоплюються наші громадяни, ми маємо розуміти, що це звичайний комплекс протиракетної, протиповітряної оборони.

Він розроблений для знищення малорозмірних цілей. І це чудово для Ізраїлю. Але він не зможе врятувати державу від снарядів реактивної системи залпового вогню "Град", тому що розрахований на одиничні цілі. Якщо підійде дивізіон РСЗВ, то "Залізний купол" не врятує.

А що було б ефективно в Україні, враховуючи нашого ворога?

Для нас були б ефективними системи на зразок американської зенітно-ракетної системи MIM-104 Patriot. Вони розроблені для знищення таких ракет, як крилаті ракети "Калібр", "Іскандер".

От такі комплекси Україні були б корисними. Якби ми мали їх, то в Росії навіть думки про широкомасштабний наступ на Україну не виникло б. Бо без ракетного компоненту навряд РФ наважиться наступати на нас.

Яких кроків не вистачає Україні, аби стати членом НАТО?

Тільки політичної волі Північноатлантичного альянсу. 2008 року на Бухарестському саміті вирішили, що Україна та Грузія стануть членами НАТО. Але не прийняли.

Чому так вийшло, бо тоді президент РФ Володимир Путін особисто прилетів та заборонив приєднувати нас до Північноатлантичного альянсу.

Насправді у нас чомусь вважають, що план дій щодо членства в НАТО - це якесь провидіння, що надає нам якісь незрозумілі можливості.

Насправді цей план — просто інструкція, інструмент, який допоможе нам провести реформи й пришвидшити цю подію.

Але, зверніть увагу, нам його не надають. Просто тому, що в Альянсі є низка держав - Португалія, Італія, Нідерланди, Німеччина, Франція. Вони вважають, що приєднання Грузії та України до НАТО підвищить військову загрозу. Окрім цього вони побоюються, що ми, ставши членами альянсу, одразу вимагатимемо активувати п'яту статтю — колективну оборону.

А це, звісно, нікому не треба.

Автор: Сергій Старостенко
  Кум президента РФ Володимира Путіна, український олігарх та проросійський політик Віктор Медведчук у залі суду. Йому оголосили підозру у державній зраді
Кум президента РФ Володимира Путіна, український олігарх та проросійський політик Віктор Медведчук у залі суду. Йому оголосили підозру у державній зраді

За весну Росія поновила свою військову активність. Наші втрати ростуть. З чим це пов'язано? Ця ситуація погіршиться тепер, із початком судових справ стосовно кума Путніа, олігарха Віктора Медведчука?

Росія дестабілізує ситуацію, аби розізлити українське суспільство. Це розрахунок РФ — коли вбивають наших, то в суспільстві починається напруга. Ця технологія відпрацьована.

Стосовно арешту Медведчука — він вимагатиме від Путіна реакції. До зустрічі з президентом США Джозефом Байденом він сидітиме тихо, однак ближче до Дня Незалежності України почнеться ескалація. Він захоче знищити якісь можливості протидії. Однак я не бачу в арешті його кума якихось причин починати широкомасштабні воєнні дії. Думаю, що він діятиме в інший спосіб.

У Херсоні провели оперативно-штабний збір, присвячений безпековій ситуації на адміністративній межі з тимчасово окупованою територією АР Крим.

Захід провели за координації СБУ та представництва президента України в АР Крим, повідомили в пресслужбі відомства.

Зараз ви читаєте новину «"Залізний купол" не вбереже Україну від російських "Градів" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути