Ексклюзиви
пʼятниця, 17 грудня 2021 08:32

Заяви Росії про провокації готують ґрунт для нападу на Україну - США

Заяви Росії про провокації готують ґрунт для нападу на Україну - США
Новопризначений посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер / "Голос Америки"

Заяви росіян про нібито сплановану Києвом провокацію на сході України мають створити привід для Москви напасти на Україну.

Про це заявив представник США в Організації з безпеки та співробітництва в Європі Майкл Карпентер під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 17 грудня, у Відні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський суд видалив скандальний документ про визнання присутності військ на Донбасі

"Недавні заяви Росії, що Україна влаштує провокацію, явно спрямовані, щоб створити привід для Росії здійснити подальшу агресію проти України. Мета - не дати Україні вибрати власний курс, інтегруватися в євроатлантичну спільноту, зміцнювати демократію і боротися з корупцією. Незалежність, суверенітет і територіальна цілісність України під безпрецедентною загрозою", - заявив він під час свого першого виступу у якості посла США.

Карпентер нагадав, що президент Джо Байден дав чітко зрозуміти, що США та союзники відреагують потужними і безпрецедентними економічними та іншими заходами у разі військової ескалації та подальших спроб дестабілізації України зі сторони Росії.

"Росія продовжує стверджувати, що не є стороною конфлікту, і вимагає від України прямого діалогу з її маріонетками. Вона далі поширює хибний наратив, що є посередником. Усі розуміємо факти на місцях. Росія - єдиний агресор. Вона спровокувала конфлікт, і зараз закликаємо її вжити дипломатичні зусилля для його припинення. Росія - повноправний учасник Мінських угод і несе зобов'язання щодо їх виконання", - заявив він.

Карпентер вказав, що Росія не виконала безпекових зобов'язань за Мінськими угодами, та не вжила заходів щодо припинення вогню.

"Навпаки, Росія займається паспортизацією і уможливленням голосування на російських виборах, які посилюють зв'язки підконтрольних районів Донбасу з Росією. На якій планеті така поведінка свідчить про повагу до суверенітету і територіальної цілісності?", - заявив американський посол.

Раніше прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Україна нібито готує провокацію, щоб почати силове вирішення конфлікту на сході України. А глава російського Валерій Герасимов заявив про готовність Росії "припиняти будь-які військові провокації України".

Російський депутат Олексій Журавльов закликав викрасти американського конгресмена у прямому ефірі на телебаченні через коментарі того про Україну.

Зараз ви читаєте новину «Заяви Росії про провокації готують ґрунт для нападу на Україну - США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути