Ексклюзиви
вівторок, 06 березня 2018 09:24

Заморожений конфлікт на Донбасі неможливий - Безсмертний

Заморожений конфлікт на Донбасі неможливий - Безсмертний
Політик Роман Безсмертний каже, що миротворча місія на Донбасі - це донесення об'єктивної інформації. Фото: ukr.media

Замороження конфлікту на Донбасі неможливе, а участь миротворчої місії важлива та необхідна. Про це в ефірі телеканалу Newsone заявив український політик Роман Безсмертний.

"Заморожений конфлікт в цій точці неможливий, бо це міжцивілізаційний конфлікт, вирішення якого не знаходиться лише в компетенції армії. Миротворча місія важлива та необхідна. Поява будь-якої сторонньої людини в цьому секторі - це донесення об'єктивної інформації. І зараз, коли перед чемпіонатом футболу в Росії ситуація пом'якшала і Путін готовий до розмови про миротворчу місію, на цьому треба наполягати, це треба робити", - наголосив він.

Безсмертний всіляко підтримує участь скандинавських країн у миротворчій місії ООН на Донбасі. "Цей план достойний того, щоб його детальніше опрацьовувати. Це не перший випадок, коли такі країни як Швеція та Фінляндія беруть на себе управління таким процесом. Більше того, Фонд Ахтісаарі взагалі спеціалізується на подібних речах. В багатьох військових, поліційних, адміністративних миротворчих місіях як правило представники цих країн були або керівниками, або брали участь в керівництві. Більше того, сам Марті Ахтісаарі не одного разу брав безпосередню участь у вирішенні подібних проблем", - зазначив Безсмертний.

Він нагадав, що саме в цих країнах є багато фахівців з ліцензією на участь у врегулюванні конфліктів та достатня кількість підготовлених військових.

"Скандинавські країни мають колосальний досвід в цьому процесі. Дуже важливо і те, що вони мають стабільний постійний діалог з Росією. Взяти хоча б Фінляндію, яка довгий час знаходилась в дуже складних стосунках з Москвою, але тим не менше після збройного конфлікту витримувала цей діалог і довела можливість переходу від гарячого конфлікту до мирного плану співпраці", - сказав політик.

Марті Ахтісаарі - спеціальний посланець генерального секретаря ООН з керівництва процесом визначення майбутнього статусу Косова. З 1965 року поперемінно працював у міністерстві закордонних справ Фінляндії і ООН. У 1994–2000 роках був президентом Фінляндії. Виступав міжнародним посередником у різних збройних конфліктах, які велися між ПАР і повстанцями Намібії, НАТО і Югославією, Великою Британією і ірландськими терористами, Індонезією і сепаратистами провінції Ачех. У листопаді 2005 року був призначений спеціальним посланцем генерального секретаря ООН в Косові. Лауреат Нобелівської премії миру 2008 року.

Зараз ви читаєте новину «Заморожений конфлікт на Донбасі неможливий - Безсмертний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути