понеділок, 25 червня 2018 09:07

"Замість земляних могилок тепер гранітні пам'ятники" - Росія визнала свої "вантажі 200" на Донбасі

Чотири роки тому, влітку 2014-го, безіменні могили на кладовищах Пскова розповіли всьому світу, що в Україні воюють не тільки шахтарі на воєнторгівських танках. Там стріляють і гинуть кадрові військові, в тому числі - бійці елітної 76-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії. Небагатослівні люди в камуфляжі і блакитних беретах за наказом командирів тоді знімали з хрестів таблички з іменами і датами, а з траурних вінків зривали стрічки. Щоб ніхто не здогадався, що під цими піщаними горбиками вони таємно закопали своїх співпрацівників. "Нас там нєт" - і крапка. Повідомляє "Нова газета".

Автор: "НГ"
  Росія визнала свої "вантажі 200" на Донбасі
Росія визнала свої "вантажі 200" на Донбасі

Зараз, через 4 роки, на місцях колишніх земляних могилок і безіменних хрестів - монументальні стели з чорного граніту з химерними гравіюваннями: імена, дати, портрети у повний зріст, вірші, символіка десанту. Немов більше ніхто нічого не приховує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Успіхи ЗСУ на фронті за минулий тиждень: 10 бойовиків ліквідовано

"Величезні стели з гравіруваннями з обох боків, з портретами, на яких акуратно виписані знаки розрізнення. На портретах вони теж у формі десантників і на тлі неба з парашутами. У декого поверх граніту лежить блакитний берет", - пише авторка статті.

"Найвищий пам'ятник, його видно здалеку, - на могилі Леоніда Кічаткіна. І за цією ж огорожею є ще один, трохи менший, з білою статуєю ангела. Поруч сидить великий плюшевий бегемот. На плиті написано, що тут теж похований Леонід Кічаткін. У серпні 2014-го Оксана Кічаткіна чекала дитину. Вона була на восьмому місяці. Хлопчика встигли назвати Льонею - на честь загиблого батька. А потім поруч з батьком поховали і його. Сім'я Кічаткіних могла б стати символом того божевілля, що влаштувала чотири роки тому влада навколо загибелі десантників. І того кошмару, що пережили їхні близькі. Але їх змусили брехати, і говорити, що Леонід - живий".

Автор: "НГ"
  Росія визнала свої "вантажі 200" на Донбасі
Росія визнала свої "вантажі 200" на Донбасі

Починаючи з осені 2012-го з кадрових військових Росія формує так звані збройні сили ДНР та ЛНР і козачі військові частини, що захищають Новоросію. Цим людям та їхнім родинам у разі загибелі вона не винна нічого, формально вони - добровольці і Міністерству оборони не підлягають.

Бойовики знищують населені пункти над якими втрачають свій контроль.

Зараз ви читаєте новину «"Замість земляних могилок тепер гранітні пам'ятники" - Росія визнала свої "вантажі 200" на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути