вівторок, 25 січня 2022 11:31

Спецтема: Ворог біля українського кордону

"Закон про військовий облік жінок – це взбучка для суспільства" – ветеранка Юлія Микитенко

"Закон про військовий облік жінок – це взбучка для суспільства" – ветеранка Юлія Микитенко
Юлія Микитенко з 2015 до 2018-го служила у 25-му батальйоні "Київська Русь" у складі 54-ї окремої механізованої бригади. У 22 роки стала командиром взводу розвідки. У 2018-2020 роках служила командиром взводу – офіцером-вихователем у Київському військовому ліцеї. Фото: Сергій Старостенко

Військовий облік для жінок – це нагадування людям про війну. Але це не означає, що всі жінки будуть зобов'язані йти воювати.
Таку думку висловила в інтерв'ю журналу "Країна" ветеранка російсько-української війни на Донбасі Юлія Микитенко. У 2017-2018 роках вона командувала розвідувальним взводом 25-го батальйону Київська Русь 54-ї бригади.

"Це нормально, коли в країні, що воює, і потенційно може бути окупована набагато більше, ніж Донецьк, Луганськ і Крим, кожен платоспроможний і працездатний громадянин має щось зробити для захисту. Нормально захищати своє. Я була б за, якби це зробили ще 2014-го. Це не означає, що завтра висмикнуть вас із сім'ї, дадуть автомат у руки, відправлять у Старичі (військовий полігон), а післязавтра – на фронт. Військовий облік – це просто статистика, дані, оцінка держави своєї спроможності до обороноздатності", – каже вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінці на війні треба впахувати вдесятеро більше, ніж чоловіку – ветеранка

На думку Микитенко, люди забувають про війну і їм потрібно нагадування.

"Більшість професій з переліку – це адміністративна робота, логістика, штабна робота. Військо – це ж не тільки в руках з автоматом в окопах бігати. Держава адекватно оцінила свої оборонні ресурси. Це перше.
Друге – держава дає людям можливість, особливо жінкам, які б хотіли якось долучитися до оборони країни, не тільки продукти збирати й гроші відправляти на армію, а реально вчитися і бути в готовності. Розуміти, що рано чи пізно воно знадобиться твоїй країні.
І третє – це добряча взбучка для суспільства. Вісім років війна, а багато людей живуть, наче її немає. Салюти пускати – це абсолютно нормально. Вони не думають, що для деяких це означає геть інше. Люди живуть у своєму світі й не здогадуються, що вже завтра можуть ховатися у бомбосховищах. Він живе в будинку – завтра його зніс "Град". А це відбувається за 600 км від них, це не так і далеко.
Я рада, що це сталося саме зараз. Бо це нагадування про війну й що кожен може бути й буде залучений. Це важливо", – сказала ветеранка.

Читайте велике інтерв'ю в журналі "Країна" від 27 січня 2022 року.

Підписатися можна ТУТ

З 17 грудня 2021 року в Україні набув чинності указ Міністерства оборони про список спеціальностей і професій військовозобов'язаних. Жінок, які працюють за певними спеціальностями, відтепер ставитимуть на військовий облік.

Взяття на військовий облік жінок – це не призов на військову службу, пояснили в ЗСУ.

У січні цього року Міністерства юстиції та оборони України розглянуть скасування обов'язкового взяття на військовий облік жінок.

Зараз ви читаєте новину «"Закон про військовий облік жінок – це взбучка для суспільства" – ветеранка Юлія Микитенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути