середа, 15 липня 2020 10:42

Закон про особливий статус Донбасу можуть змінити восени

Закон про особливий статус Донбасу можуть змінити восени
Правки до Закону про особливий статус Донбасу Рада може розглянути восени. Фото: reuters.com

Правки до Закону про особливий статус Донбасу Верховна Рада України може розглянути вже восени.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів представник у політичній підгрупі ТКГ, голова парламентського Комітету з правової політики Андрій Костін.

Він наголосив, що особливих розбіжностей на Мінських переговорах це питання не викликає, справа лише в невеликих технічних нюансах.

За його словами, правки депутати зможуть розглянути восени або раніше, якщо буде позачергове засідання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МЗС України відповіли на вимогу росіян змінити конституцію заради Донбасу

Закон України №1680-VII "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", відомий як Закон про особливий статус Донбасу, ухвалений 16 вересня 2014 року. Документ був створений у рамках Мінських домовленостей. Полягає в запровадженні особливого порядку місцевого самоврядування терміном на 3 роки для тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Формула Штайнмаєра - механізм поетапної реалізації ряду положень 2-ї мінської угоди. Була запропонована міністром закордонних справ, нині президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром у жовтні 2015 року на саміті "нормандської четвірки" в Парижі. Підтверджена на зустрічі в Берліні 19 жовтня 2016 року. Передбачає набуття чинності на тимчасовій основі закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" у день голосування на місцевих виборах, проведених на цих територіях, і набуття чинності на постійній основі після визнання цих виборів ОБСЄ чесними й вільними.

Конкретний текст "формули Штайнмаєра", який необхідно ввести в цей закон, представники української сторони в ТКГ погодили восени 2016-го. Це викликало масові протести в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Закон про особливий статус Донбасу можуть змінити восени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути