пʼятниця, 08 лютого 2019 19:52

Загроза російського реваншу досягла рівня H+ - військові експерти

Загроза російського реваншу досягла рівня H+ - військові експерти
РФ планує використовувати майбутні президентські і парламентські вибори в Україні для дестабілізації ситуації. Фото: УН

Російська Федерація планує використовувати майбутні президентські і парламентські вибори в Україні для дестабілізації ситуації в суспільстві і забезпечення повного політичного реваншу. Про це під час засідання робочої групи Центру оборонних реформ з протидії гібридної агресії заявили екс-співробітники Головного управління розвідки України капітан першого рангу Юрій Сміщук і полковник Дмитро Соболєв, а також полковники запасу Об'єднаного оперативного штабу ЗСУ В'ячеслав Протопопов і Сергій Литвиненко, повідомляє Guildhall.

"Сьогодні, не тільки за нашими даними, але і за даними наших іноземних партнерів Російська Федерація планує використовувати нинішній виборчий цикл для отримання повного політичного реваншу в Україні. В тому числі, про це йдеться в останньому звіті американської розвідки, опублікованому директором Національної розвідки США Деном Коутс на слуханнях профільного комітету Сенату. Головним завданням, згідно з цим звітом, - є приведення до влади проросійських політичних сил", - заявив полковник Сергій Литвиненко.

"Добре відомо, що є політичні сили, які не приховують свою проросійську позицію, але, з огляду на той факт, що лише незначна частина населення підтримує такі групи, Кремль буде використовувати своїх гібридних союзників серед тих політичних сил, які ховаються за патріотичними, проукраїнськими і демократичними гаслами. У той же час, ми можемо легко ідентифікувати цих гібридних кандидатів і їхні політичні сили по тому, що вже сьогодні вони заявляють про необхідність досягнення компромісу з Російською Федерацією, фактично готуючи населення до капітуляції ", - зазначив екс-співробітник Головного управління розвідки капітан Юрій Сміщук.

Екс-співробітник ГУР полковник Дмитро Соболєв заявив, що в рамках реалізації сценарію політичного реваншу Кремль буде використовувати переважно невійськові методи, але і загроза повномасштабної вторгнення сьогодні залишається високою. "Попри те, що основну ставку Кремль робить на невійськові методи реваншу, такі як виграш президентських і парламентських виборів, відкидати загрозу повномасштабного вторжденія з боку РФ ми не можемо. Наявність скупчення на наших кордонах російських ударних груп, чисельність військових у цих групах, концентрація військової техніки і озброєнь, а також розгалужена мережа російських диверсійних груп на нашій території, свідчать про те, що Росія готова і до насильницького сценарію ", - заявив офіцер. "Зокрема, передумовою для російського військового вторгнення може стати дестабілізація на прийдешніх президентських і парламентських виборах і може бути реалізована п'ятою колоною Кремля, яка також може використовувати патріотичну риторику. Існує пряма загроза силового зриву виборів", - підкреслив полковник Соболєв.

В свою чергу полковника запасу Об'єднаного оперативного штабу ЗСУ В'ячеслав Протопопов підкреслив, що ключовим інструментом для протіводейтсвія російським гібридним інтервенцій під час виборів є максимальна мобілізація українців і побудова так званої національної стійкості. "Відповідно до теорією і практикою ведення гібридної війни, найнадійнішим методом протидії російським намірам і задумам має стати побудова так званої національної стійкості або" резіліенса"(Resilience, англ. - ред). Необхідна максимальна мобілізація громадян України з метою протистояння, як російській політичній дезінформації, спрямованої на перемогу відкритих, або прихованих проросійських сил, так і на захист чесних демократичних, вільних виборів. Таких виборів, в яких противник не зможе використовувати фальсифікаціїі підкуп, і де буде виключений сценарій фізичного зриву виборів", - заявив полковник В'ячеслав Протопопов.

Зараз ви читаєте новину «Загроза російського реваншу досягла рівня H+ - військові експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути