неділя, 05 листопада 2017 10:23

"Загинула ціла епоха" - згадують командира "Донбасу" Сергія Сиротенка

"Загинула ціла епоха" - згадують командира "Донбасу" Сергія Сиротенка
Майор Сергій Сиротенко з батальйону "Донбас" загинув 1 листопада

Заступник командира батальйону спецпризначення Нацгвардії "Донбас" 39-річний майор Сергій Сиротенко з Черкас на позивний "Третій" підірвався на ворожій міні вранці 1 листопада в районі Мар'їнки на Донеччині.

Волонтер Ян Осока опублікував у facebook зворушливі спогади про бійця.

Народився у селі Вільховець Звенигородського району Черкащини. Мешкав у Черкасах. Після сільської школи закінчив окремий факультет внутрішніх військ МВС при Національній Академії прикордонних військ у місті Хмельницький. 1999-го виїхав із села до Павлограда, де служив командиром взводу у частинах Північного територіального командування ВВ МВС України.

З літа 2014-го року добровільно воював у батальйоні "Донбас" - тепер батальйон спецпризначення Нацгвардії "Донбас". У його лавах пройшов понад три роки війни й загинув.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пам'ятаємо: імена всіх воїнів АТО, загиблих у жовтні

"Він був офіцером і командиром від Бога, - згадує волонтер. - Ніколи не був боягузом, не ховався за спинами бійців, ганяв своїх хлопців, щоб ті ходили у броні. Звертався до всіх з повагою, а не зверхньо та презирливо.

"Третій" поважав та оберігав хлопців. Турбувався про своїх бійців. Був не лише гарним командиром, а гарною людиною, додає Осока.

"Сергій Васильович був дуже скромним. Уникав об'єктива фотографа чи камери телефона. У критичних ситуаціях, коли секунди вирішували все, сором'язливість поступалась місцем твердій рішучості та надійності.

Під час запеклих боїв у Широкиному командував 3-ю ротою батальйону, і там з'єдналися його тактична кмітливість, хоробрість та професіоналізм. Звертав увагу на дрібниці, ретельно готувався до наступного кроку, рішення чи бойового виходу. Завдяки йому 17 липня 2015-го в Широкиному бійці захопили і вивезли ворожий БМП-2 з повним боєкомплектом. За це командира нагородили табельною зброєю. 3-я рота під його командуванням на раз ходила у рейди до сєпарів та відбирала в них боєкомплект".

"Його вчителька казала у слухавку: "Сергій був ЗРАЗКОМ! - пише волонтер. - Жоден з учнів так не запав у душу. Здібний, із вольовим характером. Чесний, добрий, із почуттям справедливості. У ньому було видно майбутнього сильного та чуйного чоловіка. Не вірю, що його вже немає!".

Поховали бійця 4 листопада на Алеї Слави міста Черкаси. Залишилися бабуся, мати, брат, дружина та троє дітей. Його дружина з дітьми знімає квартиру. Свого житла чоловік так і не отримав.

"Крила з часом відростуть. І на кулях та гранатах з'являться написи "За Третього". Батальйон назавжди запам'ятає свого командира та побратима, спогади у батальйоні будуть жити вічно. А чи буде так серед інших, залежить тільки від нас, небайдужих" - підсумував Ян Осока.

3 листопада лікарям не вдалось врятувати іншого бійця Національної гвардії, що підірвався на міні в зоні АТО. Старший солдат-контрактник Станіслав Курбатов помер у військовому госпіталі №61 у Маріуполі під час реанімаційних заходів.

Зараз ви читаєте новину «"Загинула ціла епоха" - згадують командира "Донбасу" Сергія Сиротенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути