субота, 01 жовтня 2022 07:28

Спецтема: Війна Росії проти України

За скільки годин ЗСУ можуть звільнити Лиман: аналітики ISW спрогнозували

За скільки годин ЗСУ можуть звільнити Лиман: аналітики ISW спрогнозували
Лиман є стратегічно важливим містом для подальшого контрнаступу ЗСУ на територію Луганської області. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Збройні сили України, ймовірно, повністю оточать чи візьмуть під контроль місто Лиман Донецької області протягом наступних 72 год.

Такий прогноз дає американський Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики, посилаючись на "офіційних представників" так званої ДНР та російських військових кореспондентів, пишуть, що російські війська все ще контролюють Лиман, але відступили з позицій у Дробишеві та Ямполі.

Російські джерела, на які посилається ISW, стверджували, що росіяни все ще контролюють одну дорогу з Лимана до Торського. Тоді як українські сили перекрили дорогу Дробишево-Торське в районі Ставок.

Ці джерела також відзначили зростання активності українських розвідувально-диверсійних груп на трасі Сватово-Торське на північний схід від Лимана, після того, як вони "перетнули річку Жеребець". На геолокаційних кадрах також видно, як наша артилерія завдає ударів по російських сил, що відступають в районі Торського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тактичне перегрупування" – ЗСУ натякнули на втечу окупантів на Лиманському напрямі

За повідомленням ISW, 30 вересня українські воїни продовжували завдавати ударів по російських військових об'єктам у Луганській області. На геолокаційних кадрах видно наслідки українських ударів HIMARS по телевізійній вежі та радіоретранслятору в Старобільську, а також по асфальтовому заводу під Алчевськом, де "знаходилися російські війська".

Аналітики відзначили, що виведення російських військ з Лиману нагадує хаотичний відступ з Балаклії на Харківщині з поганою координацією та відсутністю артилерійської підтримки.

Військове командування росіян не надіслало необхідних підкріплень і натомість обстрілює ракетами Миколаївську область, а не допомагає обороні Лимана.

30 вересня стало відомо, що ЗСУ звільнили від російських загарбників селище Ямпіль на Донеччині.

Про ситуацію в Лимані раніше також писав ISW. Дослідники стверджували, що на кінець 29 вересня українські війська, ймовірно, майже завершили оточення російського угруповання у місті та перерізали критичні наземні лінії зв'язку, які підтримують російські війська в районі Дробишеве – Лиман.

Лиман є стратегічно важливим містом для подальшого контрнаступу ЗСУ на територію Луганської області.

Зараз ви читаєте новину «За скільки годин ЗСУ можуть звільнити Лиман: аналітики ISW спрогнозували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути