Ексклюзиви
неділя, 09 грудня 2018 14:04

За ініціативи Лідера Національного Корпусу було створено маневрене бойове авто на запит військових

За ініціативи Лідера Національного Корпусу було створено маневрене бойове авто на запит військових
Для українських військових створюють новий автомобіль. Фото: "Цензор".

В Україні створена легка, швидка та маневрена бойова машина високої прохідності, яка допоможе українським військовим виконувати складні бойові завдання. Вона розроблена за ініціативи народного депутата Андрія Білецького, його партії "Національний Корпус" та полку "Азов" на запит солдат, які воюють на Сході.

Якщо треба – зроби сам

Як розповів А. Білецький, запит на український легкий, надійний і невибагливий в експлуатації військовий автомобіль існує у військах з самого початку війни.

"Військові кажуть: нам потрібна маневрена, швидка, легка машина з можливістю установки на неї такого озброєння, щоб у неї був певний кут підйому, кут нахилу, щоб вона могла при цьому долати перешкоди", - пояснив він.

Але чомусь потреба військових в такому виді транспорту за роки війни вітчизняною промисловістю так і не була задоволена. Тому А. Білецький сформував команду з українських інженерів, конструкторів і механіків, ветеранів бойових дій і молодих перспективних фахівців, скоординував їх із бійцями, що служать на Сході держави, і забезпечив можливості для виробництва потрібного автомобіля.

На сьогодні до команди розробників входять спеціалісти, які працюють також на військові концерни в Європі, мають сертифікати, що котируються в цих країнах. Тобто вони є фахівцями з досвідом розробки та виробництва озброєння і військової техніки.

"Вони не в теорії, а на практиці знають, як працює натівська система, і застосовують накопичений досвід при створенні українського військового автомобіля", - розказав лідер "Національного Корпусу".

Також в команді працюють ветерани, учасники бойових дій на Сході, які знають, що і як повинно бути в цьому траку, щоб він був придатний до експлуатації в польових умовах, а не на папері. "Після випробувань ми цієї осені передали автомобіль бійцям на Схід, де вони його протягом півтора місяців тестували в жорстких умовах, "вбивали" як могли. В результаті нещодавно вони повернули нам пошарпаний, але повністю функціонуючий трак. Бійці залишилися задоволені машиною, висловили ряд побажань, які наша команда зараз реалізує, і платформа в цілому буде готова", - підкреслив А. Білецький.

За словами лідера "Національного Корпусу", весь процес розробки і створення трака, від моменту надходження самої ідеї до польових випробувань готової базової моделі зайняв близько п'яти місяців, що є недосяжним результатом для вітчизняної оборонної промисловості.

Варто зазначити, що до фінансування проектування та виробництва моделі не було залучено жодної державної копійки: "Всі ті кошти, що знадобилися для створення цього автомобіля, були зібрані членами нашої громадської організації, нашого патріотичного руху".

Технічні характеристики

Даний зразок є базовою моделлю, і за бажанням замовника платформа передбачає модифікації, встановлення різного виду озброєння та техніки під конкретні цільові потреби: автомобіль розвідки, зв'язку, коригування артилерійського вогню, оперативної евакуації поранених з передової, підвезення боєкомплекту на важкодоступні позиції на пересіченій місцевості.

"Це швидкий засіб пересування не просто по розбитим або ґрунтовим дорогам, а й по бездоріжжю. На випробуваннях він впевнено тримав швидкість у 100 км/ч і трохи вище по зораному полю. Він має відмінні показники подолання ділянок з пересіченою місцевістю завдяки незалежній підвісці 4х4 і високому кліренсу. При цьому сам автомобіль має відносно невелику висоту, що робить його менш помітним. Також з огляду на застосування певних технологічних рішень він працює істотно тихіше інших наявних на озброєнні у нас автомобілів. Все це в сукупності робить його максимально бажаним для використання "на передку" по самому широкому функціоналу", - розповів А.Білецький.

Краще та дешевше, ніж на Заході

Автомобіль повністю виготовлений з українських комплектуючих, багато деталей були спроектовані і вироблені командою спеціально під нього.

"Значну частину деталей наші інженери самі спроектували, після чого вони були виготовлені на 3D-принтері. Власне, без застосування цих високотехнологічних методів виробництва багато деталей взагалі було б неможливо зробити, або ж їх створення старими методами зайняло б неприйнятний час і обійшлося б у рази дорожче", - пояснив народний депутат.

Важливим моментом є істотно нижча вартість виробництва даної платформи в порівнянні з наявними на озброєнні схожими за характеристиками і функціоналом автотранспортними засобами.

"Ціна виробництва одного такого трака в базовій комплектації значно нижча наявних нині на фронті західних зразків. А в разі запуску його в серію вона впаде ще нижче, що дасть можливість державі в умовах обмеженого фінансування забезпечити цими автомобілями більшу кількість підрозділів і служб", - підкреслив народний депутат.

Виробнича база для машини та комплектуючих розташована в Україні, що забезпечує незалежність від поставок запчастин та комплектуючих із-за кордону.

Соціальний ефект

До роботи над проектом були залучені ветерани АТО, перспективні молоді люди, студенти, випускники. "Ми надаємо робочі місця, щоб люди могли реалізовувати свій потенціал у нас, в Україні, приносити користь і отримувати за свою працю гідну оплату, а не змушені були їхати за кордон", - підкреслив А. Білецький.

За його словами, таки проекти необхідні і для армії, і для цивільного населення, тому що вони дають роботу та надію на краще життя у власній країні.

"Україна має бути самостійною, самодостатньою країною, яка розвивається за рахунок внутрішніх ресурсів і на паритетній основі. Давайте навчимося поважати себе і будемо працювати на те, щоб зробити нашу Батьківщину сильною. Україна не повинна дивитися нікому в зуби. Ні країні-агресору, ні вічно стурбованому Заходу, ані бюрократичному Євросоюзу, ані Сполученим Штатам Америки. Доля нашої країни - в наших руках. Ми відповідаємо за неї. Ми боремося за наші прийдешні покоління. Ми - вільний народ. І ми переможемо лише за допомогою вольових рішень, чіткої стратегії дій та жорсткої дисципліни в державі", – заявив Андрій Білецький.

Зараз ви читаєте новину «За ініціативи Лідера Національного Корпусу було створено маневрене бойове авто на запит військових». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути